Cea mai mare economie a Europei, aproape de recesiune. Productia industriala si exporturile Germaniei, lovite de criza din zona euro si sanctiunile impuse Rusiei
UPDATE Vestile nu sunt bune pentru cea mai mare economie a Europei. Exporturile Germaniei au inregistrat cel mai mare declin din ianuarie 2009 pana in prezent, de 5,8%, rezultatele slabe din ultima perioada crescand ingrijorarea fata de revenirea celei mai importante economii din Europa, scrie Reuters.
Dupa o scadere economica de 0,2% in trimestrul al doilea, datele publicate in aceasta saptamana arata ca economia Germaniei, care se bazeaza cel mai mult pe productia industriala si exporturi, se indreapta catre recesiune.
Datele publicate de Biroul de Statistica german au indicat o scadere a importurilor cu 1,3% in august, mult sub asteptarile analistilor intervievati de Reuters, care anticipau o crestere de 1%. De asemenea, economistii au estimat o scadere a exporturilor cu 4%, rezultatele ajustate sezonier consemnand un declin mai mare, de 5,8%.
Excedentul comercial s-a situat la 17,5 miliarde de euro, in scadere fata de luna iulie, cand a inregistrat o valoare de 22,2 miliarde de euro.
Biroul de Statistica din Germania a anuntat ca la scaderea exporturilor a contribuit faptul ca vacanta de vara in unele dintre landurile germane a coincis cu luna august.
"Nu mai crestem. Am avut prea putine investitii in Germania de cativa ani incoace", a declarat seful Camerei de Comert si Industrie din Germania.
Datele facute publice de Ministerul Economiei din Germania au indicat, pentru luna august, cel mai important declin al volumului de comenzi industriale din iunie 2009 pana in prezent. Numarul de comenzi in cea mai mare economie europeana a scazut cu 5,7%.
Totodata, productia industriala din luna august a coborat cu 4% fata de iulie, consemnand cel mai important declin din februarie 2009 pana in prezent.
Economia Germaniei s-a contractat cu 0,2% in al doilea trimestru. Cei mai multi dintre economisti apreciaza ca PIB-ul german a inregistrat o crestere slaba in cel de-al treilea trimestru, in timp ce unii analisti estimeaza chiar o noua scadere a PIB-ului pentru aceasta perioada, pe fondul rezultatelor slabe ale celei mai importante economii europene. Daca PIB-ul inregistreaza scadere si in trimestrul al treilea, cea mai mare economie a Europei intra oficial in recesiune.
Economia germana, al carei atuu sunt exporturile, sufera impreuna cu vecinii sai din zona euro, care inca se zbat sa iasa din criza datoriilor in care s-a au intrat in urma cu cativa ani. Si economia Chinei, unul dintre cei mai importanti parteneri comerciali ai Germaniei din afara Europei, da semne de incetinire.
Dar elementul care afecteaza cel mai mult economia Berlinului sunt recentele sanctiuni economice pe care UE le-a impus Rusiei si care au repercusiuni asupra intregului continent.
In aceste conditii, Banca Centrala Europeana se gandeste sa lanseze un nou program de stimulente financiare, chiar daca insasi Germania se opune. In ciuda datelor mai putin optimiste, economia Germaniei arata mai bine ca a majoritatii statelor membre UE.
Fondul Monetar International a redus la nivel mondial prognoza de crestere economica pentru anul acesta la 3,3%, iar pentru 2015, la 3,8%. Statele Unite primesc o estimare imbunatatita cu 0,5 puncte pentru 2014, la 2,2%, si una mentinuta pentru 2015, la 3,1%.
China va consemna o crestere a PIB de 7,4% in 2014, iar in 2015 de 7,1%, similar cu previziunile FMI din iulie. Pentru Germania, FMI anticipeaza o crestere economica de 1,4% in acest an si de 1,5% in 2015, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte sub estimarile din iulie.
Si Institutul National de Statistica a reconfirmat miercuri intrarea in recesiune tehnica a Romaniei, in al doilea trimestru din acest an, dar a urcat usor estimarile nominale si relative privind PIB atat pentru trimestrul I, de la -0,2% la -0,1%, cat si pentru al II-lea, de la -1% la -0,9%.
Pe acelasi subiect: