Totodata, summitul G8 programat in iunie in statiunea rusa Soci a fost anulat, reuniunea urmand sa se desfasoare la Bruxelles, au decis liderii statelor puternic industrializate, reuniti la Haga, a anuntat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, scrie Mediafax.

Liderii G7 au luat aceasta decizie in cursul reuniunii de la Haga, masura fiind o reactie la hotararea Rusiei de anexare a regiunii Crimeea.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca excluderea Rusiei din grupul tarilor puternic industrializate - G8 - "nu ar fi o mare tragedie". "Daca partenerii nostri occidentali cred ca acest format este depasit, asta este", a afirmat Lavrov intr-o conferinta de presa organizata la Haga. "Noi nu ne agatam de acest format si nu ar fi o mare tragedie daca nu ar mai exista G8", a spus Lavrov.

Tarile occidentale au avertizat Rusia cu excluderea din grupul tarilor puternic industrializate (G7 + Rusia), din cauza anexarii regiunii Crimeea.

"G8 este un club informal. Nimeni nu poate exclude pe altcineva. Dar o eventuala excludere nu ar fi o problema. Trebuie sa se recunoasca faptul ca regiunea Crimeea are dreptul la autodeterminare", a insistat Lavrov.

G7, pregatit sa inaspreasca sanctiunile impotriva Rusiei

Pe de alta parte, statele din cadrul G7 au avertizat luni Rusia ca sunt pregatite sa inaspreasca sanctiunile impotriva ei, in cazul unei escaladari in Ucraina, potrivit unui comunicat comun publicat la sfarsitul unei reuniuni extraordinare.

Confirmand decizia lor de a nu participa la summitul G8 programat in iunie, in statiunea rusa Soci, in Rusia, aceste state au anuntat ca pot fi adoptate "sanctiuni sectoriale coordonate care vor avea consecinte si mai grave asupra economiei ruse, daca Rusia va continua continua aceasta escaladare".