Rusia si Statele Unite dispun de instrumente care pot fi folosite in disputa diplomatica referitoare la Ucraina, dar datoriile americane detinute de Rusia nu vor fi unul dintre acestea, potrivit CNN Money, citat de Mediafax.

Valoarea titlurilor de Trezorerie americane aflate in proprietatea Rusiei este mica si in scadere, astfel ca, la o vanzare a acestora, impactul nu ar fi semnificativ. 

Potrivit datelor publicate marti de Departamentul Trezoreriei, Rusia detinea la sfarsitul lunii ianuarie titluri de 132 de miliarde de dolari, in scadere cu 5% fata de luna anterioara.  Suma este putin peste 10% din detinerile Chinei si Japoniei, de peste 1.000 de miliarde de dolari fiecare. 

Chiar si Luxembourg-ul are in proprietate titluri americane usor mai ridicate ca Rusia, de 135 de miliarde de dolari. 

Mai mult, chiar daca SUA vor impune noi sanctiuni Rusiei, ar putea fi dificil sa inghete detinerile de titluri ale Trezoreriei. 

Un raport publicat saptamana trecuta de Fed a aratat ca detinerile cumulate ale guvernelor straine de titluri ale Trezoreriei, pastrate la banca centrala americana, au scazut cu peste 100 de miliarde de dolari, marcand cel mai mare declin saptamanal inregistrat vreodata.  Fed nu publica informatii detaliate privind proprietarii titlurilor, dar amploarea declinului si datele anterioare privind detinerile Rusiei au determinat traderii si analistii sa presupuna ca Rusia a decis sa transfere activele in loc sa le vanda. 

"Este o speculatie, dar se pare ca rusii au decis sa transfere o parte din titlurile de Trezorerie. Daca ar fi vandut, piata ar fi observat", a declarat Lou Crandall, analist la Wrightson ICAP. 

Crandall a spus ca si daca Rusia ar fi decis sa lichideze detinerile, in loc sa le transfere, ar fi fost insuficient sa agite piata titlurilor de Trezorerie, care include detineri externe de 5.800 miliarde de dolari si detineri ale Fed de 2.300 de miliarde de dolari. 

In opinia analistului, ar fi fost un impact initial, pana cand investitorii ar fi inteles ce se intampla, dar, avand in vedere portofoliul limitat al Rusiei, chiar si vanzarile masive ar fi avut un efect temporar.