Ritmul de crestere economica a incetinit pentru al cincilea trimestru consecutiv, a anuntat vineri Biroul de statistica de la Moscova, transmite Bloomberg. 

Ministerul rus al Economiei anticipa un avans de 1,1%, iar analistii de 1,2%. 

Economia celui mai mare exportator de energie la nivel mondial se indreapta spre stagnare in conditiile in care recesiunea din zona euro, cu care Rusia deruleaza jumatate din activitatile sale comerciale, dureaza de sase trimestre. 

Companiile rusesti reduc investitiile, cheltuielile guvernamentale pentru Olimpiada de la Soci din 2014 se apropie de sfarsit, iar cresterea salariilor din sectorul de stat se domolesre. 

Incetinirea PIB a determinat Ministerul Economiei, luna trecuta, sa reduca estimarea de crestere economica pentru 2013 de la 3,7% la 2,4%. Anul trecut, PIB-ul Rusiei a avansat cu 3,4%. 

Economia Rusiei nu va intra insa in recesiune fara un soc extern, cum ar fi o evolutie negativa a economiei mondiale, a declarat Andrei Klepaci, secretar de stat in Ministerul Economiei.  El considera ca este de asteptat o imbunatatire a conditiilor macroeconomice in a doua jumatate a anului.