Romania schimba regulile la Bruxelles. De ce inaspreste UE conditiile de aderare
Uniunea Europeana va inaspri procesul de aderare pentru statele candidate in urma recentelor incalcari ale statului de drept din noile state membre precum Romania care au subminat principiile democratice de baza ale uniunii, relateaza Financial Times, preluat de Mediafax.
Comisia Europeana a adaugat de asemenea noi masuri de control si standarde pentru a monitoriza progresele candidatilor, asumandu-si puterea de a opri procedurile de aderare daca exista dovezi ca un stat candidat nu indeplineste reformele necesare.
Stefan Fule, comisarul UE pentru extindere, a recunoscut ca Bruxelles-ul invata din greselile facute in cadrul procesului de aderare pentru Ungaria si Romania.
"Lectiile invatate din aderarile anterioare subliniaza importanta unei atentii sporite asupra acestor domenii si imbunatatirea calitatii procesului", arata un raport al comisiei ce analizeaza politica de extindere a UE.
"Noua abordare a negocierilor in domeniul statului de drept introduce necesitatea inregistrarii riguroase a implementarii reformelor ce se va realiza pe intreg parcursul procesului de negociere. Reformele trebuie sa fie adanc inradacinate si sa fie ireversibile".
Actiunile guvernelor de la Bucuresti si Budapesta din ultimul an au generat ingrijorare din partea Bruxelles-ului cu privire la deraierea democratiei si a statului de drept in Romania si Ungaria.
Premierul Romaniei Victor Ponta s-a folosit de o serie de ordonante de urgenta pentru a limita puterile Curtii Constitutionale in efortul sau de a-l suspenda pe presedintele Traian Basescu. Intre timp, premierul Ungariei Viktor Orban a trecut prin Parlament o controversata lege privind libertatea presei, criticii considerand ca aceasta ii acorda mai multa putere sa controleze libertatea de exprimare.
Desi in ambele cazuri oficialii europeni - inclusiv presedintele Comisiei Jose Manuel Barroso - si-au exprimat preocuparile privind amenintarile la adresa statului de drept, acestia au avut putere limitata in abordarea incalcarilor comise.
Noua abordare a comisiei va incetini cel mai probabil procesul de aderare pentru mai multe dintre cele noua state care aspira la aderare, deoarece principiile democratice ale candidatilor vor fi supuse unei examinari mai atente.
Pe acelasi subiect: