Romania a avut a doua inflatie negativa din UE.

Rata anuala a inflatiei atat in zona euro, cat si in Uniunea Europeana, s-a situat la minus 0,1% in septembrie, o revenire in teritoriul negativ dupa cresterea de 0,1% din august.

Tarile cu cea mai mare rata anuala a inflatiei au fost Malta (1,6%), Belgia, Portugalia si Suedia (toate cu o crestere anuala a preturilor de 0,9%).

In schimb, cele mai scazute rate anuale au fost inregistrate in Cipru (minus 1,9%), Romania (minus 1,5%) si Spania (minus 1,1%).  

In cazul zonei euro, cel mai mare impact negativ asupra inflatiei a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,71 pp) si a combustibilului pentru incalzire (minus 0,25 puncte procentuale), iar cel mai mare impact pozitiv asupra cresterii preturilor a fost din partea restaurantelor si cafenelelor (0,12 puncte procentuale), legumelor (0,11 puncte procentuale) si tigarilor (0,08 puncte procentuale).  

Potrivit INS, in Romania, inflatia anuala s-a mentinut in teritoriul negativ in septembrie, la minus 1,7%, in urcare de la minus 1,9% in august, iar cea lunara a fost de 0,26%.

BNR a revizuit in jos prognoza de inflatie pentru 2015, aceasta urmand sa se mentina in teritoriu negativ in urmatoarele trei trimestre, iar apoi sa revina in teritoriu pozitiv, a declarat, pe 4 august, guvernatorul Isarescu.