Un hot a reusit sa fure cheile paznicilor din Turnul Londrei si sa se faca nevazut in invalmaseala creata. Cheile proveneau de la podurile mobile si de la o sala de conferinte, dar barbatul avea planuri mai mari de atat. El a escaladat poarta principala incercand sa ajunga in zona unde erau tinute Bijuteriile Coroanei, scrie si Daily Mail.

Incidentul a avut loc la primele ore ale diminetii, pe 6 noiembrie, dupa ce hotul a reusit sa treaca de usa de intrare in turn.

Paznicii au zarit hotul, dar cum regulile stricte nu le permiteau sa-si paraseasca postul, nu au putut decat sa semnaleze prezenta intrusului prin radio. Cererea pentru intariri a fost insa ignorata, asa ca barbatul a reusit sa scape cu tot cu cheile despre care se spune ca ar fi deschis inclusiv cateva sali de conferinta si restaurantul monumentului istoric. Pusa in fata faptului implinit, conducerea a trebuit sa plateasca mii de lire sterline pentru inlocuirea incuietorilor.

Turnul Londrei, unde sunt expuse bijuteriile Coroanei britanice, este pazit de Yeoman Warders or Beefeaters.
Bijuteriile Coroanei "nu s-au aflat in pericol" si "nu a existat niciun moment o problema de securitate in Turn", a adaugat purtatoare de cuvant. Usurinta jafului ridica insa unele semne de intrebare cu privire la securitatea locului. Inaintea Jocurilor Olimpice gazduite la Londra medaliile au fost si ele tinute sub cheie in Turn, alaturi de Bijuteriile Coroanei.

“Nu ar fi putut sa ajunga in turn cu niciuna dintre acele chei, drept urmare securitatea acestuia nu a fost nici un moment periclitata”, a declarat un purtator de cuvant al departamentului de Palate Regale Istorice, din Turnul Londrei.

“S-a desfasurat o ancheta interna si s-a ajuns la concluzia ca sistemele noastre de securitate sunt robuste si de incredere. De data asta insa, procedurile nu au urmat protocolul standard, asa ca o vom lua masuri disciplinare pentru a remedia problema”, a mai adaugat acesta.