Rezerva Federală a SUA a redus dobânda de referinţă, în ton cu aşteptările. Trump vrea dobânzi zero și-l califică drept “idiot” pe șeful instituției
Wall Street
Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) a redus miercuri dobânda de referinţă pentru susţinerea creşterii economice, dar a oferit puţine indicii privind politica ulterioară, măsura fiind criticată de preşedintele Donald Trump ca fiind insuficientă.
Perspectiva economiei americane este ”favorabilă”, piaţa muncii este puternică, iar inflaţia va reveni probabil la nivelul de 2% ţintit de Fed, a declarat preşedintele băncii centrale, Jerome Powell, într-o conferinţă de presă susţinută după şedinţa de politică monetară.
Reprezentanţii Fed au decis să reducă dobânzile ”pentru a oferi o asigurare faţă de riscuri”, între care creşterea slabă a economiei mondiale şi reapariţia tensiunilor comerciale.
”Dacă economia nu îşi revine, atunci ar putea fi oportună o secvenţă mai lungă de reduceri ale dobânzilor. Vom depinde în mare măsură de date...Nu ne aflăm pe un traseu prestabilit”, a spus Powell.
Decizia a stârnit furia președintelui Donald Trump, care i-a calificat drept ''idioţi'' pe cei de la Fed pentru că nu reduc la zero rata dobânzii de referinţă, cum procedează Banca Centrală Europeană.
Rezerva Federală a SUA (Fed) şi şeful acesteia, Jerome Powell, au fost miercuri din nou ţinta unor tweet-uri devastatoare ale preşedintelui Donald Trump, care
''Rezerva Federală ar trebui să aducă dobânzile la ZERO, sau chiar sub (zero), şi atunci noi am putea începe să ne refinanţăm datoria'', a menţionat Trump într-unul din mesajele sale matinale pe Twitter.
''Statele Unite trebuie să plătească mereu dobânda cea mai mică. Fără inflaţie! Naivitatea lui Jay Powell şi a Rezervei federale nu ne permit să facem ceea ce fac alţii'', a adăugat liderul de la Casa Albă în acelaşi mesaj, în care s-a adresat responsabililor Fed cu termenul de ''idioţi''.
Nu este pentru prima dată când el critică Rezerva Federală, dar mesajele sale anterioare la adresa acestei instituţii, deşi foarte dure, nu au conţinut până acum astfel de invective.
Ultimul său mesaj vine şi în timp ce sondajele încep să arate că americanii sunt tot mai îngrijoraţi de starea economiei SUA, iar joi are loc o reuniune a Băncii Centrale Europene, care menţine de trei ani la 0% rata dobânzii de referinţă şi ar putea să o ducă într-o zonă negativă ca urmare a contextului economic dificil.
Majoritatea analiştilor financiari au anticipat noua reducere a dobânzii de bază, iar pieţele financiare se aşteaptau ca Banca Centrală a SUA să adopte decizia de de miercuri.
În urmă cu şase săptămâni, Fed a decis prima reducere a costului creditului din ultimul deceniu, dobânda de politică monetară fiind coborâtă cu un sfert de punct procentual, până la un interval cuprins între 2% şi 2,25%. Acest gest era destinat să prevină riscurile de încetinire a economiei ca urmare a tensiunilor comerciale dintre SUA şi China dar şi a încetinirii economiei mondiale.
Pe acelasi subiect: