Rezerva Federală a majorat dobânda de politică monetară la cel mai ridicat nivel din 2008, pe fondul creșterii economice solide
Jerome Powell
Rezerva Federală a SUA (Fed) a făcut miercuri un nou pas spre normalizarea politicii monetare, majorând la un interval cuprins între 1,75% şi 2,00% dobânda de politică monetară, cel mai ridicat nivel din 2008.
Decizia a fost luată pe fondul creşterii economice solide şi a situaţiei foarte bune a pieţei forţei de muncă, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
De asemenea, majoritatea oficialilor Fed se aşteaptă la încă două majorări ale costului creditului în acest an, faţă de o singură creştere a ratei dobânzii previzionată anterior. Decizia de miercuri a reprezentat a şaptea majorare a costului creditului din 2015.
Comitetul de politică monetară al Fed (FOMC) a apreciat că înăsprirea politicii reflectă aşteptările că avansul economiei SUA şi inflaţia se vor dovedi mai solide decât s-a anticipat în mai, în timp ce rata şomajului va continua să scadă.
Preşedintele Fed, Jerome Powell, a apreciat că majorarea numărului de locuri de muncă sprijină creşterea veniturilor şi încrederea în economie, în timp ce expansiunea externă şi reducerile de taxe vor stimula suplimentar avansul PIB-ului SUA. Şeful Fed a avertizat că sunt în creştere temerile legate de comerţ, iar aceste incertitudini determină firmele să-şi amâne investiţiile şi angajările.
Jerome Powell a adăugat: "Efectiv, nu vedem aceste temeri în cifre".
Oficialii de la Rezerva Federală a SUA se aşteaptă ca rata inflaţiei să crească anul acesta aproape de ţinta Fed de 2%.
Majorarea ratei dobânzii vine într-un moment în care rata şomajului în SUA este la 3,8% - cel mai redus nivel din ultimele aproape două decenii - iar inflaţia este în creştere.
Analiştii avertizează că ratele mai mari ale dobânzilor ar putea provoca turbulenţe pe unele pieţe emergente. Ratele scăzute ale dobânzilor au determinat în ultimii ani investitorii să-şi aducă banii pe pieţele mai riscante, pentru profituri mai mari.
Pe acelasi subiect: