Comitetul de politică monetară al Fed (FOMC) a minimalizat recenta încetinire a pieţei muncii şi a PIB-ului SUA, apreciind că activitatea se extinde moderat, iar crearea de locuri de muncă a înregistrat un ritm solid în ultimele luni. Inflaţia este aproape de ţinta Fed, de 2%, a apreciat FOMC.

Instituţia a prognozat că anul acesta costul creditului va creşte cel puţin de două ori, anul viitor de trei ori şi în 2020 de două ori, un nou indiciu al încrederii în evoluţia economiei americane.

Declaraţia Fed nu face referire la riscurile economice provocate de escaladarea tensiunilor comerciale dintre SUA şi alte ţări, în special China.

În martie, Rezerva Federală a SUA a majorat dobânda de politică monetară cu un sfert de punct procentual, într-un interval cuprins între 1,50% şi 1,75%, pentru a evita o supraîncălzire a primei economii a lumii.

Economia americană a încetinit în primele trei luni din acest an, deoarece cheltuielile de consum au înregistrat cel mai lent ritm de creştere din ultimii aproape cinci ani, arată o estimare preliminară publicată luna trecută de Departamentul american al Comerţului.

Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, PIB-ul SUA a crescut în ritm anual cu 2,3% în primul trimestru din 2018, faţă de un avans de 2,9% în perioada octombrie - decembrie 2017. Analiştii se aşteptau la o expansiune de 2% în perioada ianuarie - martie 2018.