Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, citate de Reuters, Executivul comunitar vrea să finalizeze în lunile următoare o investigaţie amănunţită demarată în 2017 asupra grupului Inter IKEA.

Informaţiile preliminare ale Executivului comunitar indică faptul că două decizii fiscale acordate de autorităţile olandeze în 2006 şi 2011 au redus în mod semnificativ taxele plătite de Inter IKEA Systems, ceea ce i-a oferit un avantaj incorect faţă de alte companii, încălcând prevederile UE privind ajutoarele de stat, potrivit Agerpres.

La începutul anilor 1980, IKEA şi-a schimbat modelul de business într-un model de franciză. În urma modificării, Inter IKEA Group nu deţine magazinele IKEA ci toate magazinele IKEA din întreaga lume plătesc o taxă de franciză de 3% din cifra lor de afaceri către Inter IKEA Systems, o subsidiară a Inter IKEA Group cu sediul în Olanda.

Sursele citate de Reuters susţin că Executivul comunitar analizează încă amploarea acestui dosar, iar momentul în care va fi anunţată decizia sa ar putea să sufere modificări.

Acest dosar face parte dintr-o campanie mai amplă vizând facilităţile fiscale acordate companiilor multinaţionale de către unele state membre UE. Luna trecută, un tribunal european a confirmat metodologia de lucru a Comisiei Europene în cazuri similare care vizează tratamentele fiscale preferenţiale de care au beneficiat companiile Fiat şi Starbucks.

IKEA operează și în România două magazine, ambele în București. Primul, amplasat în zona comercială Băneasa, a fost al 253-lea deschis în a 35-a ţară, pe 21 martie 2007. În luna iunie a acestui an, IKEA a inaugurat noul magazin de pe Bulevardul Theodor Pallady din Capitală, cel mai mare din Europa de Est, după o investiţie de 90 de milioane de euro care a creat 600 de noi locuri de muncă.