"Agentiile noastre de informatii, la fel ca agentiile germane si toate celelalte, vor continua sa se intereseze de intentiile guvernelor din lume, acest lucru nu se va schimba", a declarat el in cadrul acestui interviu acordat televiziunii publice ZDF, inregistrat vineri.

El a asigurat ca Angela Merkel nu are de ce sa se ingrijoreze de aceasta supraveghere, pentru ca niciunul dintre telefoanele ei mobile nu va fi ascultat de agentia de informatii NSA. El a insistat asupra "relatiilor de prietenie si incredere" care leaga, potrivit lui, cele doua tari.

Dar departe de el ideea de a renunta la aceste practici, a caror dezvaluire, anul trecut, de catre fostul consultant al NSA Edward Snowden a afectat puternic relatia transatlantica.

Strangerea de date de catre serviciile de informatii americane este "in serviciul obiectivelor noastre diplomatice si politice", a explicat presedintele.

"Si nu merita efortul de a avea un serviciu de informatii daca acesta se limiteaza la (colectarea de informatii) care pot fi citite in (cotidianul american) New York Times sau in (cotidianul german) Der Spiegel. Adevarul este ca prin definitie, misiunea serviciilor de informatii este aceea de a descoperi: ce gandesc oamenii? ce fac ei?", a continuat presedintele american.

Dezvaluirile de anul trecut privind presupusa interceptare a telefoanelor mobile ale unor lideri europeni, intre care cel al cancelarului german, au provocat un scandal in Europa si mai ales in Germania.

Anunturile lui Obama de vineri, care a promis sa reduca din competentele NSA in aceasta privinta, au fost intampinate cu scepticism in Germania, ca un prim pas dar insuficient.