Renașterea irlandeză. Salvata de FMI de la faliment în timpul crizei din 2008, acum înregistrează cea mai mare creștere economică din UE
Irlanda
Economia Irlandei a crescut cu 5,5% în 2019, fiind probabil din nou cel mai semnificativ avans din UE, însă sub estimările Ministerului de Finanţe de la Dublin care indicau o creştere de 6,3%.
În trimestrul patru din 2019, PIB-ul Irlandei a crescut cu 1,8%, comparativ cu precedentele trei luni, a anunţat vineri Oficiul Central de Statistică (CSO), potrivit Agerpres.
O claritate mai accentuată privind Brexitul a determinat autorităţile de la Dublin să îmbunătăţească estimările privind creşterea economiei în 2019, 2020 şi 2021, dar săptămâna aceasta ministrul de Finanţe, Paschal Donohoe, a avertizat că economia Irlandei, extrem de integrată, va fi inevitabil afectată de aşteptata încetinire a PIB-ului global, din cauza epidemiei de coronavirus.
Donohoe a declarat că este prea devreme să evalueze efectul asupra economiei, dar aşteptata încetinire a PIB-ului global va afecta perspectivele Irlandei pe termen scurt. În acest an, Ministerul de Finanţe de la Dublin se aşteaptă la un avans al economiei de 3,9%.
"Datele preliminare indică o creştere solidă a economiei în primul trimestru din 2020, în special în domeniul colectării taxelor, al pieţei forţei de muncă şi al vânzărilor de retail", a afirmat vineri Donohoe. Acesta a adăugat: "Desigur, ne îndreptăm spre un mediu economic dificil, ca rezultat al extinderii epidemiei, iar potenţialul impact ar putea fi semnificativ".
Rata şomajului a scăzut la 4,8% anul trecut, de la nivel record de 16% în 2012, după ce în 2010 Irlanda a beneficiat de asistenţă financiară de la UE, BCE şi FMI, în valoare de 85 de miliarde de euro, ca urmare a exploziei bulei imobiliare din 2008, ce i-a devastat sectorul bancar.
Mai multe despre:
#Irlanda#crestere economica
Pe acelasi subiect: