George Soros, din nou castigator de pe urma prabusirii lirei sterline. Miliardarul prevede un viitor sumbru Uniunii Europene, dupa Brexit
George Soros
George Soros, miliardarul recunoscut pentru speculatiile pe lira sterlina din 1992, nu a pariat impotriva lirei inaintea votului privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, dar a facut profit de pe urma altor pariuri care au legatura cu rezultatul votului, a declarat, luni, un purtator de cuvant al omului de afaceri, transmite Reuters.
"George Soros nu a speculat impotriva lirei si a sustinut ca Marea Britanie sa ramana in Uniunea Europeana. In realitate, George Soros a adoptat o pozitie 'long' pe lira sterlina pana la vot. Cu toate acestea, din cauza perspectivelor sumbre de pe pietele mondiale, George Soros a facut profit de pe urma altor investitii", a declarat, luni, purtatorul de cuvant al omului de afaceri.
Inainte de referendumul de saptamana trecuta, George Soros a avertizat ca un vot in favoarea Brexit ar duce la o depreciere a lirei sterline cu 15% si posibil chiar cu peste 20%. Vineri, dupa anuntarea rezultatului referendumului, lira sterlina s-a depreciat la un moment dat cu peste 10%, comparativ cu dolarul american, ajungand la 1,33 dolari pentru o lira, cea mai scazuta valoare din ultimii 31 de ani.
In 1992, Soros a facut profit de un miliard de lire de pe urma pariurilor pe lira sterlina. Atunci Soros a utilizat fondul Quantum Fund pentru a paria ca lira sterlina este supra-evaluata in raport cu marca germana. Speculatiile lui Soros au fortat Guvernul britanic John Major ca in data de 16 septembrie 1992, denumita popular "miercurea neagra" (Black Wednesday), sa retraga lira sterlina din mecanismul European Exchange Rate Mechanism (ERM) pentru ca nu a putut mentine lira la nivelul convenit in limitele ERM.
Soros: Dezintegrarea UE este practic ireversibila
Soros a declarat sambata ca votul Marii Britanii pentru a parasi Uniunea Europeana face "dezintegrarea UE practic ireversibila" si a chemat la o reconstructie aprofundata a Uniunii Europene pentru a o salva.
Soros, care a avertizat inaintea referendumului de joi asupra unui colaps financiar in cazul in care Marea Britanie voteaza sa paraseasca UE, a declarat de asemenea ca efectele deciziei probabil vor afecta Marea Britanie.
"Marea Britanie in cele din urma ar putea sau nu fi relativ mai bine decat alte tari prin iesirea din UE, dar economia si oamenii ei vor suferi in mod semnificativ pe termen scurt si mediu", a scris el intr-un comentariu pe site-ul Project Syndicate.
El a avertizat cu privire la colapsul lirei inainte de vot si a prezis ca victoria Brexit-ului va prabusi lira sterlina cu cel putin 15%, probabil chiar mai mult de 20%, pentru a ajunge sub 1,15 dolari, intr-un articol in ziarul britanic The Guardian.
Vineri, lira sterlina a coborat in jur de 10% la suta, la cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani, dar nu a ajuns niciodata sub 1,32 dolari.
Potrivit lui Soros, consecintele pentru economia reala ar fi comparabile cu criza financiara din 2007-2008. UE a incetat sa isi satisfaca cetatenii si aspiratiile lor, adauga el, chemand totodata la reconstructia ei.
"Dupa Brexit, noi toti cei care credem in valorile si principiile pe baza carora UE a fost conceputa trebuie sa ne strangem pentru a o salva reconstruind-o temeinic", a scris el. "Sunt convins ca in timp ce consecintele Brexit-ului vor aparea in urmatoarele saptamani si luni, tot mai multi oameni ni se vor alatura", adauga el.
Australienii au facut coada la casele de schimb, dupa prabusirea lirei sterline
Casele valutare din Australia s-au confruntat cu o situatie haotica, iar banca Commonwealth Bank a suspendat chiar unele operatiuni de schimb valutar, dupa ce lira sterlina a coborat la cel mai scazut nivel din ultimii 30 de ani in urma Brexitului, informeaza publicatia The Sydney Morning Herald.
Australienii au facut coada la casele de schimb valutar din Sydney dupa anuntarea rezultatelor referendumului din Marea Britanie, vineri dupa-amiaza, iar lira sterlina a coborat la cel mai scazut nivel in raport cu dolarul american de dupa luna septembrie 1985. In ceea ce a fost cea mai mare depreciere inregistrata intr-o singura zi, lira sterlina a coborat de la un curs de 1,5006 dolari joi seara la 1,3241 dolari sapte ore mai tarziu cand a devenit clar ca tabara "Leave" a castigat.
O situatie similara s-a inregistrat si in Noua Zeelanda. Un purtator de cuvant de la Travel Money a apreciat situatia de la casele de schimb valutar din Australia ca fiind una haotica.
"Brexitul a avut cu siguranta un impact, dar a fost cumulat cu o crestere a cererii pentru valuta, ca urmare a apropierii vacantelor. Impreuna, acesti doi factori au facut ca ziua de vineri sa fie una foarte aglomerata", a precizat purtatorul de cuvant.
Vineri noaptea, Commonwealth Bank a confirmat pe Twitter ca a suspendat tranzactiile cu valuta care nu includ dolari australieni pana luni dimineata, ceea ce a ingreunat situatia pentru expatii australieni si turisti.
"Din cauza rezultatelor la referendumul din Marea Brtianie am decis sa suspendam temporar toate tranzactiile valutare cu lire sterline care nu includ dolari australieni pana la noi ordine", a informat banca.
Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegatori au votat in favoarea Brexit-ului. Rata de participare la vot a fost de 72,2%. Numarul votantilor care s-au pronuntat pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana se ridica la 17.410.742 milioane.
Mai multe despre:
#Brexit#George Soros
Pe acelasi subiect: