Agentia anticipeaza un an greu pentru Spania, modificand prognoza privind scaderea economiei tarii la minus 1,4% in 2013, fata de o estimare anterioara de -0,6%.

"Indicatorii economici recenti continua sa sugereze un viitor sumbru pentru Europa. Datele confirma ca regiunea intra intr-o noua perioada de recesiune, doua trei trimestre de crestere negativa sau stagnare incepand cu ultimul trimestru al anului 2010. Perspectivele continua insa sa varieze de la o tara la alta", a declarat Jean-Michel Six, economistul sef al S&P pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa, intr-un comunicat transmis marti de agentie.

S&P prevede un an "cu crestere foarte slaba" in Franta si Marea Britanie, in paralel cu declinul din Italia si Spania, a adaugat Six.

Economiile europene mai mici, precum Elvetia, Suedia sau Belgia continua sa dea semne de rezistenta, in timp ce recesiunea din statele de la periferia zonei euro se adanceste.

Evolutiile negative au inceput sa fie resimtite si in economiile "de baza" din zona euro, in special in Franta, care trece printr-o stagnare economica, iar cele mai recente date ale bancii centrale arata ca Produsul Intern Brut real s-a contractat in trimestrul al treilea, noteaza S&P.

In Germania, sondajul IFO privind increderea din mediul de afaceri pe luna august arata ca recesiunea din sudul Europei a inceput sa afecteze si cea mai mare economie de pe continent.

Perspectiva economica a Europei in general continua sa fie afectata puternic de procesul de dezintermediere care are loc simultan la nivelul sectroului public, sectorului privat si industriei financiare.

Produsul Intern Brut al UE a scazut in trimestrul al doilea cu 0,2% raportat la primele trei luni ale anului, declin similar cu cel inregistrat la nivelul zonei euro, principala piata de export pentru Romania si celelalte state din Europa Centrala si de Est.