Pe 15 septembrie 2008 se declansa cea mai severa criza economica de dupa razboi. Cum a evoluat lumea in patru ani de recesiune
Sambata, 15 septembrie, s-au implinit patru ani de la startul oficial al crizei economice mondiale, marcat de falimentul bancii americane Lehman Brothers. Dupa patru ani de incertitudini si framantari, SUA isi revin usor de pe urma celei mai mari recesiuni, dupa Marea Depresiune din anii '30. Dar criza mondiala este departe de a fi luat sfarsit.
Ceea ce ingrijoreaza acum pietele financiare este Europa, cu posibilitatea iesirii Greciei din uniunea monetara, ceea ce ar conduce la disparitia euro, si cu iminenta prabusire a altor doua mari economii – Spania si Italia, in care UE trebuie sa investeaza sute de miliarde de euro.
Vestea falimentului bancii americane de investitii Lehman Brothers nu a luat prin surprindere bancherii de pe Wall Street, care se asteptau sa se intample ceva grav, dar nimeni nu stia cat de grav urma sa fie si ce era de facut in aceasta situatie.
Falimentul bancii americane a transformat criza creditelor ipotecare din SUA intr-o criza financiara globala, inghetand pietele de credit si aruncand economia mondiala in cea mai severa recesiune de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
Lehman Brothers avea active de 639 miliarde de dolari pe 15 septembrie 2008, cand a intrat in faliment, de sase ori mai mult decat orice alta companie americana care s-a prabusit de-a lungul istoriei.
Marele faliment, care a stat la baza declansarii crizei financiare mondiale, a atras dupa el, intr-un efect de domino, si falimentul altor banci, ceea ce a dus la prabusirea burselor din intreaga lume, trilioane de dolari volatilizandu-se in fiecare zi.
A urmat ceea ce americanii au numit cea mai mare criza economica de la Marea Depresiune, din anii '30. Milione de oameni au ramas fara case, fara serviciu si mii de companii si-au inchis portile.
SUA au atins un deficit bugetar record in 2011, de peste 1.400 de miliarde de dolari, ceea ce a atras, in august anul trecut, scaderea ratingului din partea agentiei de evaluare financiara Standard&Poors, pentru prima data in istoria tarii. Prilej pentru noi tulburari pe pietele financiare, care au destabilizat din nou economia care se refacea firav de pe urma prabusirii din 2008.
Europa, la un pas de faliment
Daca la inceputul crizei, toata lumea a fost cu ochii pe SUA, de mai bine de un an Europa a intrat in vizorul analistilor. Iar ce se intampla in prezent in zona euro este considerat a fi mai grav si mai periculos pentru intreaga lume decat prabusirea Lehman Brothers din 2008. Pentru ca majoritatea tarilor europene au ajuns la un grd de indatorare care le sufoca si care nu le mai permite imprumuturi de pe pietele internationale.
Daca pana acum cateva luni, Grecia era in centrul atentiei, discutiile la Bruxelles purtandu-se in jurul ideii de iesire a Atenei din zona euro, in ultima perioada lucrurile au inceput sa se precipite si la Madrid, tot mai multe regiuni autonome ajungand in incapacitate de plata.
Si desi nici autoritatile spaniole, nici Banca Centrala Europeana nu recunosc inca, Guvernul de la Madrid ar negocia un imprumut extern de 300 de miliarde de euro, Spania urmand sa intre, astfel, in randul tarilor carora UE si FMI le-au platit datoriile, alaturi de Grecia, Irlanda sau Portugalia.
Masurile luate in aceasta perioada in Uniunea Europeana au fost fara precedent, dar se pare ca nu este de ajuns. Greciei i s-au sters din datorii, iar institutiile internationale au imprumutat-o cu sute de miliarde de euro, dar inca se mai vorbeste despre iminenta iesire a Atenei din zona euro.
Statele din eurozona au infiintat doua fonduri de salvare, in valoare cumulata de peste un trilion de euro, la care cel mai mult contribuie Germania, iar BCE tocmai a anuntat un plan major de injectare de bani in piata, prin cumpararea de obligatiuni ale statelor cu probleme financiare. De asemenea, Comisia Europeana a cerut infiintarea unei uniuni bancare la nivelul UE, prin care BCE va avea o mai mare puterea asupra bancilor comerciale.
In acelasi imp, dincolo de Ocean, cresterea economica a fost sub asteptari si se vorbeste despre o a doua retrogradare a SUA, de data aceasta de catre agentia de rating Moody's.
Economistul Nouriel Roubini, cel care a prevazut, in 2008, dezastrul financiar prin care urma sa treaca intreaga lume, nu are nici acum vesti bune, sustinand ca mai devreme de 2017-2018 nu se va putea vorbi despre depasirea crizei economice la nivel mondial.
Mai multe despre:
#criza economica#criza datoriilor din zona euro#Lehman Brothers#panouri publicitare
Pe acelasi subiect: