Raport ONU alarmant: Penurii alimentare, migratii in masa, risc sporit de razboaie si noi focare de saracie, in viitorul apropiat
Penurii alimentare, migratii in masa, risc sporit de razboaie, noi focare de saracie, maladii, toate aceste orori sunt posibile in viitorul nu foarte indepartat. Un nou raport comandat de Natiunile Unite avertizeaza ferm ca nicio regiune a lumii nu este la adapost de impactul schimbarilor climatice. Dupa zeci de ani de poluare intensa, e timpul sa incetinim si sa incercam sa reparam ce am stricat. Asta daca vream ca viata pe pamant sa mai aiba o sansa.
Dr. Rajendra Pachauri, presedintele Comisiei ONU: "Nimeni de pe aceasta planeta nu va fi crutat de impactul schimbarilor climatice".
Superfurtuni care devasteaza tari intregi, soare arzator care transforma vegetatia intr-o torta si lasa pamantul insetat dar si valuri furioase matura pamantul. Toate aceste manifestari ostile nu sunt nici intamplatoare, nici toane ale naturii. Noul raport al expertilor mobilizati de ONU spune raspicat ca este vorba despre efecte directe ale schimbarilor climatice.
Bob Henson, meteorolog: "Trebuie sa ne pregatim pentru ce e mai rau, iar acest rau ar putea depasi tot ce am vazut pana acum".
Numerosi specialisti sunt revoltati ca semnalele de alarma de pana acum n-au fost luate in serios. Michio Kaku, fizician: "Schimbarile climatice reprezinta gorila de 400 de kilograme din sufragerie, iar jurnalistii danseaza in jurul ei. Insa in cercurile expertilor, lucrurile sunt limpezi: 95% dintre oamenii de stiinta sunt convinsi de realitatea schimbarilor climatice. Si, in proportie de 90%, credem ca activitatile omului, nu ciclurile naturale, sunt cele responsabile de cresterea temperaturri globale"
Cresterea temperaturilor compromite culturile si deci capacitatea oameninilor de a se hrani. De asemenea cresterea nivelului marilor face apa nepotabila. Inundatiile transforma milioane de oameni in sinistrati pe termen lung si duc la migratii ale populatiilor. Riscul de razboaie sporeste pe masura ce oamenii ajung sa se bata pe resursele imputinate. Marile nu doar ca se incalzesc, dar sunt si mai acide. Nivelul crescut de gaze din atmosfera este absorbit in oceane si distruge ecosisteme vitale precum recifele de corali.
Raportul ONU nu este insa doar o profetie apocaliptica, ci sugereaza si solutii: energia verde, protectia impotriva inundatiilor, adaptarea culturilor la clima. Michael Jerraud, secretar general al Organizatiei Mondiale de Meteorologie: "La cate informatii si dovezi avem, nimeni nu mai poate spune ca n-a stiut".