• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
ONU: Aproape 5,5 milioane de copii sunt afectati de razboiul din Siria

ONU: Aproape 5,5 milioane de copii sunt afectati de razboiul din Siria

Numarul copiilor afectati de razboiul din Siria s-a dublat in cursul celui de-al treilea an de conflict, ajungand la 5,5 milioane, potrivit unui raport intocmit de catre Fondul ONU pentru Copii (UNICEF) publicat marti, relateaza AFP.

In acest raport, intitulat "In stare de asediu - trei ani de conflict devastator pentru copiii din Siria", UNICEF afirma ca un milion de copii se afla in zone asediate sau in care este imposibil sa se patrunda, solicitand suplimentarea ajutorului umanitar.
 
"Privati de ajutor, traind in ruine si luptand sa gaseasca hrana, numerosi copii sirieni nu primesc nicio protectie, ajutor medical sau sustinere psihologica si au un acces la educatie redus sau niciunul", se arata in raport.

"In cele mai grave cazuri, femei insarcinate si copii au fost raniti sau ucisi in mod deliberat de catre lunetisti", se subliniaza in document.
 
Potrivit UNICEF, al carui raport "releva traumatismele profunde traite" de catre copii sirieni, peste doua milioane dintre ei au nevoie de un tratament sau sustinere psihologica.
 
"Violenta, prabusirea sistemului educativ si a serviciilor de sanatate, profunda suferinta psihologica si deteriorarea circumstantelor economice concureaza la devastarea unei generatii" de copii sirieni, se subliniaza in text.
 
Aproximativ 1,2 milioane de copii s-au refugiat in strainatate si traiesc in conditii in care apa potabila, hrana sau accesul la educatie sunt limitate.
 
Potrivit UNICEF, un copil sirian refugiat din zece munceste, iar 25% dintre sirienele a caror casatorie este inregistrata in Iordania sunt minore. Peste 500.000 de sirieni s-au refugiat in Iordania.

12 martie 2014 09:50
Modifică setările cookies