Cresterile de taxe si reducerile de cheltuieli prevazute in lipsa unui nou acord privind reducerea deficitului bugetar ar putea declansa o noua runda de recesiune in SUA, cea mai mare economie a lumii, cu repercusiuni la nivel global. 

Intr-o scrisoare transmisa miercuri Congresului, secretarul general al Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, noteaza ca guvernul va atinge pe 31 decembrie plafonul datoriei de stat, fiind necesare "masuri extraodinare" pentru a finanta deficitul bugetar la inceputul anului viitor.

Bursele europene au deschis joi in scadere usoara, in asteptarea reluarii negocierilor de la Washington privind masurile de austeritate care ar putea fi activate automat la inceputul anului viitor, riscand sa provoace o noua runda de recesiune. 

Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 0,1% in debutul sedintei si afiseaza un avans de 15% pe ansamblul acestui an, cea mai buna evolutie din 2009, transmite Bloomberg.  Pietele asiatice au avansat joi cu 0,5%, iar tranzactiile futures pe bursa de la New York indica o scadere de 0,1 pentru indicele Standard & Poor's 500.