Un raport prezentat joi de McAfee confirma avertismentele transmise anterior de RSA, divizia de securitate a gigantului EMC Corp., unul dintre cei mai mari furnizori de servicii IT destinate companiilor.

RSA a anuntat in octombrie ca un grup de hackeri au dezvoltat un virus de tip cal troian, extrem de sofisticat, cu scopul de a fura bani din conturi bancare deschise la Chase (aripa de consumer banking a JPMorgan), Citibank, Wells Fargo, PayPal (divie a eBay) si alte banci importante.

Companiile de securitate sustin ca atacul, denumit "Proiectul Blitzkrieg", a fost deja testat pe mai mult de 300 de conturi bancare din SUA.

Reteaua de criminalitate organizata planuieste sa lanseze atacul in primavara anului viitor, potrivit McAfee, companie care face parte din grupul Intel.

Proiectul a inceput printr-o campanie uriasa de recrutare in randul hackerilor, carora li s-a promis o parte din prada. Planul de atac aduce anumite inovatii in modul de operare, hackerii accesand conturile victimelor de pe computere infectate din SUA, pentru a evita declansarea sisemelor de securitate ale bancilor, care reactioneaza atunci cand conturile bancare sunt accesate de pe terminale nerecunoscute, indeosebi din strainatate.

"Clonarea" computerelor le-a permis hackerilor sa acceseze conturile victimelor la adapostul aparentei ca transferurile sunt efectuate chiar de pe computerul de acasa al clientului.

Totodata, limitele impuse de banci pe transferurile din conturi au impus recrutarea unui numar ridicat de atacatori, care extrag sume mici din mii de conturi.

McAfee a anuntat ca lucreaza in colaborare cu agentiile de securitate din SUA si cu bancile vizate pentru a preveni atacul.