Primul targ de joburi pentru migranti, organizat la Berlin. Principalul obstacol in calea angajarii strainilor in Germania
Circa 4.000 de migranti ajunsi in Germania au participat, la Berlin, la primul targ al locurilor de munca organizat special pentru strainii din Orientul Mijlociu, refugiati recent in Germania, scrie agentia EFE, citata de Agerpres.
Cele 211 companii participante le-au oferit circa o mie de locuri de munca in mai multe domenii, inclusiv activitati industriale sau in sectorul HORECA, dar si cursuri de formare profesionala.
Dar cu toate ca migrantii prezenti la acest eveniment au aratat ca sunt interesati sa se angajeze, contactul lor direct cu companiile locale a evidentiat si obstacolele integrarii pe piata muncii, cum ar fi lipsa calificarilor cerute ori necunoasterea limbii germane. Unele companii au apelat chiar la translatori de limba engleza pentru a putea comunica cu ei, iar altele le-au aratat desene cu instalatori, infirmieri sau electricieni, pentru ca solicitantii de azil sa inteleaga mai usor care sunt posturile oferite.
Un refugiat palestinian, stabilit de opt luni la Berlin, a declarat agentiei EFE ca invatarea rapida a limbii germane este o mare problema pentru solicitantii de azil, opinie impartasita si de alti interlocutori din randul migrantilor.
Anul trecut au sosit in Germania aproape 1,1 milioane de migranti proveniti mai ales din Orientul Mijlociu, Africa si Asia. Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel si mediul de afaceri german au impulsionat adoptarea unui set de masuri menite sa inlesneasca integrarea lor pe piata muncii, afectata de lipsa de forta de munca ce rezulta in urma ratei reduse a natalitatii si a imbatranirii populatiei germane.
Invatarea limbii germane si participarea la programe de formare profesionala sunt principalii piloni ai politicii de integrare a migrantilor. Prin urmare, Oficiul Federal al Fortei de Munca le-a oferit cursuri de invatare a limbii germane, la care pana la jumatatea lunii ianuarie s-au inscris circa 220.000 de solicitanti de azil.
Totusi, potrivit unui document publicat la sfarsitul anului trecut de cotidianul Bild, multi migranti sunt pur si simplu analfabeti si nici cei care vor reusi sa invete limba germana nu au garantia ca vor fi integrati pe piata muncii.
Conform estimarilor Camerei de Comert si Industrie a Germaniei (DIHK), cele mai mari sanse sa-si gaseasca un loc de munca le au cei necalificati, intrucat nemtii ocolesc slujbele slab calificate si implicit prost remunerate. Insa exista numeroase posturi si pentru cei care au o calificare intr-un anumit domeniu, cum ar fi cazul medicilor, la targul de luni participand de altfel mai multi sirieni licentiati in medicina. Dar in cazul lor, pe langa conditia de a vorbi limba germana, apare si problema recunoasterii calificarilor.
Pe acelasi subiect: