Primul demnitar care il viziteaza pe Trump, dupa investire, este premierul britanic Theresa May. Regatul spera la o relatie privilegiata cu SUA, dupa Brexit
Dupa ce Curtea Suprema de la Londra a decis, marti, ca premierul trebuie sa obtina aprobarea Parlamentului inainte de a initia negocierile pentru iesirea din UE, Theresa May spera la "o prima vizita fructuoasa" menita sa intareasca "relatia speciala" care leaga cele doua tari, potrivit unei purtatoare de cuvant a executivului britanic.
"Prima lor intrevedere va avea loc vineri dupa-amiaza. Ei trebuie sa se concentreze in primul rand pe problemele comerciale, de securitate si in domeniul sanatatii, precum si pe o serie de probleme urgente de pe agenda internationala", a adaugat aceasta.
Siria, amenintarea terorista si Rusia vor figura, de asemenea, pe agenda discutiilor, ca si acordul pe marginea programului nuclear al Iranului, incheiat in 2015 si sustinut de Londra, insa puternic criticat de Trump.
Relatia pana acum extrem de puternica intre Washington si Londra, care a fost considerata multa vreme puntea de legatura intre SUA si Europa, se afla la un moment de cotitura. Londra va incerca sa-si mentina pozitia strategica, in pofida atacurilor lui Trump impotriva NATO, Marea Britanie fiind unul dintre pilonii de baza ai organizatiei.
In fata promisiunilor de protectionism formulate in mod repetat de Trump, premierul britanic intentioneaza, la randul sau, sa abordeze viitoarea relatie comerciala dintre cele doua tari sub unghiul "intereselor Marii Britanii si a ceea ce este mai bine" pentru tara.
Viitorul acord comercial s-ar putea impiedica de mai multe obstacole, printre care problema tarifelor vamale pentru autoturismele britanice exportate de partea cealalta a Atlanticului.
Theresa May a declarat ca va aduce la cunostinta Washingtonului atasamentul sau pentru liberul schimb, ca si preocuparea pentru soarta celor respinsi de mondializare, un electorat ce a cantarit greu in alegerea lui Trump, ca si in votul pentru Brexit.