Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, s-a intalnit, miercuri, cu omologul sau italian, Giovanni Alemanno, la sediul municipalitatii de la Roma, pentru a discuta despre proiectele sociale initiate de cei doi edili in urma cu aproximativ un an, la Bucuresti.

Cu aceasta ocazie, cei doi primari au stabilit modalitatile de punere in aplicare a unor solutii comune privind integrarea sociala si respectarea drepturilor cetatenilor romani aflati in capitala Italiei, se arata intr-un comunicat al Primariei Capitalei.

Totodata, cei doi edili si-au reafirmat pozitia comuna privind imbunatatirea situatiei sociale a minoritatii romilor din Italia si au declarat "toleranta zero pentru infractionalitate", indiferent de etnie sau nationalitate.

In acest sens, a fost infiintat Biroul Permanent al Municipiului Bucuresti la Roma, care va asigura relationarea administatiei publice locale a Municipiului Bucuresti cu Primaria Orasului Roma, conform HCGMB nr. 169/19.07.2010. Biroul va fi condus de Ramona Badescu, imputernicita sa reprezinte interesele Bucurestiului in capitala Italiei.

"Ii multumesc primarului Romei pentru ca am avut ocazia de a ne revedea dupa un an de la vizita deosebit de productiva pe care domnia sa a efectuat-o la Bucuresti. Ii multumesc pentru ca s-a tinut de cuvant, iar tot ce am hotarat atunci punem in aplicare acum. Asadar, astazi, putem intr-adevar sa spunem, chiar si UE, ca a trecut timpul vorbelor si este timpul faptelor. Ceea ce ne dorim este ca acest Birou Permanent sa vina atat in sprijinul Primariei Romei in relatia cu comunitatea de romani care muncesc aici, dar sa si raspunda nevoii de informare a romanilor care locuiesc in Italia. Pentru siguranta lor, am tinut si tin sa transmit cetatenilor Romei, dar si romanilor ca avem amandoi acelasi principiu: toleranta zero fata de tot ceea ce inseamna fapte antisociale. Nu poti trai astazi, in 2011, intr-o comunitate fara sa o respecti", a declarat Sorin Oprescu.

La randul sau, Giovanni Alemanno a spus ca aceasta vizita marcheaza consolidarea parteneriatului intre cele doua municipii.

"Este o mare alianta intre cele doua capitale europene si cred ca nimic nu este mai important decat acesta vizita a primarului Oprescu, in care am pus la punct ceea ce imi era clar inca de la vizita mea la Bucuresti. Dorim sa dam un mare exemplu prin integrarea in societatea noastra a tuturor cetatenilor romani care contribuie prin munca lor la dezvolarea Romei. In acesti trei ani, raportul dintre comunitatea romana si autoritatea locala a crescut foarte mult, in mod pozitiv. Asadar, avem o serie de proiecte importante in derulare, dar nu inseamna ca vreuna dintre parti va inchide ochii in fata nedreptatilor sau a infractiunii. Suntem impreuna in demersul de a combate orice abatere de la lege, orice tentativa de infractionalitate", a subliniat primarul Romei.

La finalul intalnirii, primarul Romei i-a oferit edilului Sorin Oprescu o medalie de argint care simbolizeaza marcarea a 150 de ani de la unificarea Italiei (1861), dar si un tablou, reprezantand Palazzo Senatorio din perioada Romei antice.

La randul sau, Sorin Oprescu i-a oferit lui Giovanni Alemanno o gravura realizata de regretatul artist plastic Octavian Ion Penda, care ilustreaza marcile postale ale emisiunii "Astronomie 2009", in care imaginea lui Galileo Galilei si inscriptia "Eppur si muove" sunt reprezentate sugestiv alaturi de unele instrumente utilizate pentru observatii asupra Universului.

Alaturi de Sorin Oprescu au fost prezenti directori din Primaria Capitalei, implicati direct in dezvoltarea si implementarea acestor initiative.

In iunie 2010, in timpul vizitei primarului Giovanni Alemanno la Bucuresti, Sorin Oprescu anunta ca la Roma va fi deschisa o reprezentanta a Primariei Municipiului Bucuresti, care va reprezenta legatura intre romanii din capitala Italiei si familiile lor ramase in tara.

Totodata, Oprescu arata ca prin deschiderea acestui oficiu relatiile dintre romanii din capitala Italiei si Primaria Romei s-ar putea imbunatati simtitor.

Primarul Giovanni Alemanno si-a exprimat atunci intregul sprijin pentru deschiderea oficiului municipalitatii bucurestene la Roma.