Prima fabrica plutitoare din lume, functionala din 2017. Cat costa ambitiosul proiect
Royal Dutch Shell a aprobat astazi un proiect in valoare de peste 10 miliarde de dolari, care consta in construirea, in Australia, a primei fabrici plutitoare de gaze naturale lichefiate (GNL) din lume, relateaza Reuters. Ambitiosul proiect va fi gandit pentru a rezista si celor mai puternice furtuni tropicale.
Motivul construirii unei asemenea fabrici il reprezinta cererea tot mai mare de gaze naturale, din zona Asiei.
Proiectul Prelude va fi cel mai mare obiect plutitor din lume, mai lung decat patru stadioane de fotbal, puse cap la cap. In plus, uzina va avea o capacitate de prelucrare de 3,6 milioane de tone pe an si ar putea costa intre 10,8 si 12,6 miliarde de dolari.
Instalatia fabricii va avea o greutate de aproximativ 600.000 de tone, de sase ori mai mult decat cel mai mare portavion. Pentru constructia fabricii, vor fi necesare mai mult de 250.000 de tone de otel.
Cel mai mare furnizor de GNL din lume, Shell, a declarat ca uzina plutitoare va deveni operationala in jurul anului 2017.
“Va fi o chestiune de incredere pentru ideea de GNL. Pana acum, lichefierea gazelor extrase offshore a presupus transportarea materiei prime catre o rafinarie de pe uscat”, a declarat un analist din Singapore pentru Reuters.
Directorul executiv al operatiunilor internationale de upstream din cadru Shell, Malcolm Brinded, sustine ca Prelude va revolutiona industria GNL.
Investitiile totale facute de Shell in Australia, pe segmentul upstream, vor ajunge la aproximativ 30 miliarde de dolari in urmatorii cinci ani, au explicat oficialii companiei.
Pe acelasi subiect: