S&P, in incercarea de a-si creste cota de piata, a comis o frauda si si-a compromis independenta prin acordarea de ratinguri incorecte, in foarte multe cazuri maxim "AAA", pentru a intra in gratiile bancilor de pe Wall Street ce emiteau aceste instrumente financiare.

"Agentia fabrica sute de milioane de dolari pe an prin atribuirea de calificative. Fara sa fie sustinute de agentiile de rating, aceste instrumente financiare nu ar fi fost cumparate de multi investitori", a afirmat procurorul general al Illinois, Lisa Madigan.

Procesul deschis de statul Illinois acuza S&P si grupul McGraw-Hill, din care face parte compania, ca au incalcat legi referitoare la frauda si practici inselatoare. Autoritatile vor sa recupereze profiturile obtinute de S&P prin acordarea de ratinguri prea ridicate, la care se adauga amenzi de cate 50.000 de dolari pentru fiecare lege incalcata.

S&P si rivalii Moody's si Fitch au fost criticati puternic de investitori si autoritatile de reglementare pentru atribuirea de ratinguri ridicate unor instrumente financiare care ulterior au cauzat pierderi mari.