Discursul, inregistrat si difuzat la televiziune, a fost primul al unui premier finlandez in 22 de ani. Esko Aho a vorbit la radio, in 1993, cand Finlanda se confrunta cu o recesiune profunda dupa prabusirea Uniunii Sovietice.    

Sipilä, confruntat de asemenea cu o economie in recesiune, a anuntat saptamana trecuta ca guvernul sau de centru-dreapta a planificat o legislatie obligatorie pentru a reduce orele suplimentare de salarizare pentru lucratori, beneficiile banesti de vacanta si boala, chestiuni asupra carora se cade de acord in mod traditional colectiv cu sindicatele.   

Sipilä a declarat ca aceste reduceri puteau fi evitate, daca sindicatele ar fi cazut de acord asupra unor masuri alternative de reducere a costurilor unitare ale fortei de munca cu 5%.    

Facand o paralela cu anii de dupa razboi, cand Finlanda a renascut din saracie printr-un efort comun si munca grea, Sipilä a insistat ca toata lumea, inclusiv lucratorii, trebuie sa poarte aceasta povara.    

"In loc de a da vina unii pe altii, ar trebui sa gasim un spirit comun de reforma", a spus el.    

"Intregul pachet propus de guvern putea fi inlocuit prin extinderea timpului zilnic de lucru cu 20 de minute", a afirmat Sipilä.    

Guvernul sau a anuntat deja reduceri semnificative in beneficiile banesti platite pensionarilor, studentilor si somerilor, aminteste Reuters.    

Economia Finlandei se contracta de trei ani si are cea mai mica rata de crestere din Europa.    

Demonstratia de vineri de la Helsinki, organizata de trei federatii sindicale, ar urma sa inchida caile ferate finlandeze, porturile si fabricile de hartie, precum si sa perturbe traficul de autobuze si aerian.    

Sipilä a declarat de asemenea ca societatea finlandeza se confrunta cu o provocare fara precedent, odata cu afluxul mare de refugiati, dar a cerut tuturor finlandezilor sa dea dovada de umanitate, in ciuda situatiei economice dificile.    

Numarul total de solicitanti de azil care vin in Finlanda este de asteptat sa creasca pana la 30.000 in acest an, comparativ cu doar 3.600 in 2014, mai noteaza Reuters, preluata de Agerpres.