Pretul petrolului Brent cu livrare in iunie a coborat pe bursa de marfuri de la Londra cu pana la 2,6%, la un minim de 98 de dolari pe baril. Ulterior, a revenit la 99,5 dolari, transmite Mediafax.

De la inceputul lui 2013, petrolul s-a depreciat cu 10% de la inceputul, dupa patru ani consecutivi de crestere.

Cotatia titeiului WTI cu livrare in mai, de referinta in SUA, a scazut totodata cu 3%, la 86,06 dolari pe baril, in sesiunea de tranzactii electronice pe bursa de la New York. Pe piata americana, barilul se depreciaza de patru sedinte consecutive, cea mai indelungata corectie din acest an.

Volumul tranzactiilor futures depaseste de trei ori media ultimelor 100 de zile. Iar al celor cu petrol cu livrare ulterioara pe bursa de la Londra este de cinci ori mai ridicat fata de media ultimelor 100 de zile. 

Analistii anticipeaza ca indicele ZEW privind increderea in economia germana va scadea la minimul ultimelor trei luni. Totodata, in SUA, se estimeaza ca stocurile de petrol au crescut saptamana trecuta la cel mai ridicat nivel din iulie 1990, situatie care alimenteaza temerile privind scaderea cererii. 

Tot pe frontul economic, industria manufacturiera din regiunea New York a inregistrat in luna aprilie o crestere sub estimarile analistilor, iar indicele de situatie economica pentru luna martie al Rezervei Federale din New York a scazut puternic.  In China, Produsul Intern Brut a crescut in primul trimestru cu 7,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor oficiale anuntate luni. Cifrele s-au plasat sub estimarile economistilor, care anticipau un avans de 8%.