Prețul petrolului a urcat cu 1%. Declarația cu care Arabia Saudită a generat scumpirea țițeiului
Petrol
Preţul petrolului a urcat luni cu 1%, sprijinit de creşterea optimismului Arabiei Saudite privind cererea din Asia şi de angajament Irakului de a extinde reducerea producţiei, transmite Reuters.
Cotaţia futures a barilului de petrol 'light sweet crude' a crescut cu 0,47 dolari, la 41,69 dolari, în timp ce cotaţia futures a barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat luni până la 44,74 dolari, după un avans de 2,4% şi, respectiv, 2,5% săptămâna trecută.
"Declaraţiile şefului Aramco au dus la creşterea preţului petrolului. El a prezentat în mod optimist perspectivele privind cererea în regiunea Asiei", a apreciat Michael McCarthy, analist la CMC Markets and Stockbroking, potrivit Agerpres.
Duminică, şeful companiei Saudi Aramco, Amin Nasser, a declarat că se vede o redresare a cererii de petrol în Asia, în condiţiile în care economiile se redeschid gradual în urma măsurilor de izolare impuse pentru a opri răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19).
Pe partea de furnizare, Irakul s-a angajat să-şi reducă producţia cu încă 400.000 de barili pe zi (bpd) în august şi în septembrie, pentru a compensa supraproducţia sa din ultimele trei luni.
Decizia va ajuta Irakul să-şi îndeplinească angajamentele privind reducerea producţiei, după ce în mai Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi producători din afara cartelului, regrupaţi în alianţa OPEC+, au decis reducerea record a producţiei, cu 9,7 milioane de barili pe zi (bpd), pentru a sprijini preţul ţiţeiului.
Într-o declaraţie comună, miniştrii Energiei din Arabia Saudită şi Irak au apreciat că eforturile alianţei OPEC+ vor îmbunătăţi stabilitatea pieţelor globale de petrol, vor accelera reechilibrarea pieţelor şi vor trimite indicii pozitive pieţelor.
OPEC se aşteaptă ca în acest an cererea globală de petrol să scadă cu 8,95 milioane de barili pe zi, mai puţin decât în raportul anterior. De asemenea, cererea pentru ţiţeiul produs de OPEC ar urma să crească în 2020 la 23,8 milioane de barili pe zi, previzionează cartelul.
Pe acelasi subiect: