Barilul de petrol Brent, cu furnizare in februarie, a inceput ultima zi lucratoare a anului la o cotatie de 56,13 dolari, dar, pe parcursul sedintei, a ajuns la International Exchange Futures din Londra la o cotatie de 56,79 dolari, la mijlocul zilei.

Petrolul Brent, de referinta in Europa, si-a consolidat tendinta de crestere in luna decembrie, dupa acordul istoric la care au ajuns, pe 30 noiembrie, Tarile Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru reducerea productiei.

La inceputul anului trecut, pretul "aurului negru" a coborat la niveluri nemaivazute de multi ani, atingand, pe 20 ianuarie, minimul de 27,10 dolari, la un an si jumatate dupa ce barilul de petrol Brent atinsese o cotatie de 110 dolari/baril (in august 2014).

Lipsa unui acord intre producatori pentru reducerea ofertei a fost principalul motiv al scaderii preturilor, insa si alti factori au avut o influenta, precum turbulentele financiare prin care a trecut China la inceputul anului si concurenta din partea petrolului neconventional, in special cel de sist, extras cu ajutorul tehnologiei fracturarii hidraulice.

Pietele au reactionat cu nervozitate la inceputul anului, de teama unui regres al cresterii chineze, care ar fi putut afecta importurile celui de-al doilea consumator mondial de petrol.

Nivelul minim atins de petrol Brent la inchiderea unei sesiuni de tranzactionare a fost pe 20 ianuarie, cand a fost cotat la 27,88 dolari, in timp ce, pe 28 decembrie, a atins maximul, de 56,22 dolari.

La inceputul anului, barilul de petrol Texas, de referinta in SUA, s-a prabusit la randul sau, ajungand la o cotatie de 29,42 dolari, cel mai redus nivel incepand din noiembrie 2003.

Anul 2016 a fost unul de tensionate si dificile negocieri intre principalii producator, din cauza refuzului continuu de a reduce productia pentru a pune capat preturilor foarte scazute si care au afectat industria energetica, cum a fost cazul nordului Scotiei, unde principalele venituri provin din exploatarea "aurului negru" din Marea Nordului.

In aprilie, marii exportatori au incercat, fara succes, in Qatar, sa se puna de acord asupra unor masuri pentru a impulsiona o crestere a preturilor, insa reuniunea s-a incheiat fara un angajament concret.

Punctul de cotitura a aparut dupa ce OPEC a decis, pe 30 noiembrie, reducerea productiei de petrol si a comunicat ca a stabilit un nivel maxim de 32,5 milioane barili pe zi. La aceasta decizie au aderat si tari din afara OPEC, care s-au angajat, de asemenea, sa reduca productia.

Arabia Saudita, cel mai mare producator de petrol din lume, s-a angajat sa renunte la circa 500.000 barili pe zi, incepand din 1 ianuarie, in timp ce producatorii non OPEC au mentionat ca isi pot reduce productia cu 558.000 barili pe zi.

Pactul OPEC/non OPEC este prima masura comuna incepand din 2001 si a fost luata dupa mai mult de doi ani de preturi foarte scazute.  Tarile non OPEC care s-au angajat sa-si reduca productia sunt Azerbaidjan, Bahrein, Brunei, Guineea Ecuatoriala, Kazahstan, Malayezia, Mexic, Oman, Rusia, Sudan si Sudanul de Sud.

Potrivit expertilor, acest acord a fost posibil dupa ce Rusia si liderii sauditi au lasat deoparte divergentele legate de razboiul civil din Siria pentru a ajuta la cresterea preturilor.