In jurul orei 03.53 GMT, uncia de aur era cotata la 1.068,6 dolari, dupa ce anterior a scazut la 1.064,95, cel mai redus nivel inregistrat din februarie 2010.

De asemenea, pretul unciei de argint a coborat pana la 15,19 dolari, cel mai scazut nivel din ultimele doua luni si jumatate.  

Dolarul este aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele sapte luni fata de un cos de valute, dupa ce euro s-a depreciat in urma asteptarilor privind noi masuri de relaxare fiscala ce ar urma sa fie adoptate de BCE in decembrie.  

"Vedem un declin al pretului aurului in ultimele zile dar tendinta nu va continua. Declinul a fost cauzat de aprecierea dolarului american si temerile investitorilor privind posibilitatea ca Rezerva Federala a SUA sa majoreze rata dobanzii in decembrie", a apreciat analistul Victor Thianpiriya, de la ANZ, potrivit Agerpres. 

Pretul aurului, o valoare de refugiu in perioade de turbulente economice, a scazut semnificativ in ultimele luni si este departe de recordul de 1.921 dolari pe uncie stabilit in septembrie 2011.

Analistii sunt de parere ca printre motivele care stau la baza scaderii pretului aurului se numara aprecierea dolarului si scaderea cererii de aur pe piata din Asia.