"Sistemul nostru de integrare functioneaza din ce in ce mai rau deoarece avem prea multi straini in tara noastra", a declarat Sarkozy in timpul unei emisiuni de televiziune, promitand ca daca va fi ales la alegerile prezidendintile din aprilie si mai, va reduce la jumatate, cu aproximativ 100.000 de persoane, numarul de imigranti admisi in fiecare an.

Nicolas Sarkozy vrea modificarea conditiilor in care imigrantii pot beneficia de ajutoare sociale

Presedintele francez, candidat la alegerile prezidentiale din aprilie si mai, a propus marti modificarea conditiilor in care imigrantii pot beneficia de ajutoare sociale, relateaza AFP.

Sarkozy a declarat ca exista "prea multi straini" in Franta pentru ca sistemul de integrare sa functioneze bine si a promis ca va reduce la jumatate numarul imigrantilor primiti in fiecare an daca va fi reales.

"Sistemul nostru de integrare functioneaza din ce in ce mai rau deoarece avem prea multi straini in tara noastra si nu mai reusim sa le gasim o locuinta, un loc de munca, o scoala", a afirmat Sarkozy in timpul unei emisiuni la postul de televiziune France 2.

In mandatul urmator de cinci ani, "consider ca pentru a relansa integrarea in bune conditii, trebuie injumatatit numarul de oameni pe care ii primim, adica de la 180.000 la circa 100.000", a propus el.

Sarkozy a mentionat ca va modifica si conditiile in care imigrantii pot beneficia de ajutoare sociale. Vor putea beneficia de venitul de solidaritate si de pensia minima imigrantii care vor fi locuit zece ani si vor fi lucrat cinci ani in Franta, a precizat presedintele candidat, in conditiile in care strainii care locuiesc in Franta in prezent beneficiaza de aceleasi drepturi sociale ca francezii.

"Vreau ca Franta sa ramana o tara deschisa pentru ca este traditia Frantei (...), dar nu vreau o imigratie care sa se bazeze doar pe apetenta pentru venituri minime sociale", pentru ca in Franta "exista un sistem de protectie sociala mai favorabil decat in state vecine", a explicat el.

"Referitor la asigurarea medicala universala (CMU) si la ajutorul medical de stat (AME) acordate imigrantilor fara documente, traditia Frantei este sa acorde ingrijiri oricare ar fi nationalitatea", a subliniat acesta.

Prezentat de sondaje ca fiind invins de candidatul socialist Francois Hollande la alegerile prezidentiale din 22 aprilie si 6 mai, Nicolas Sarkozy a reluat in ultima perioada temele imigratiei si securitatii, care au contribuit la alegerea sa triumfala in 2007.