Un fost functionar de rang inalt a confirmat in decembrie pentru judecatorul care ancheteaza "dosarul Karachi" ca Nicolas Sarkozy, ministru al bugetului in 1994, a validat crearea unei societati luxemburgheze care servea la plata intermediarilor unor contracte de armament, afirma Liberation in editia de luni. 

Publicatia se bazeaza pe un proces-verbal de la audierea din 2 decembrie, in fata unui judecator de instructie, a lui Gerard-Philippe Menayas, fost functionar de rang inalt din Ministerul Apararii si fost director al filialei internationale a Directiei de Constructii Navale (DCNI), care a vandut in 1994 submarine Pakistanului. 

Menayas a fost interogat despre crearea in 1994, in Luxembourg, a societatii Heine, utilizata de DCNI pentru a plati comisioane - care erau legale pana in 2000 - unor intermediari ale contractelor de armament. 

"Este clar ca Ministerul Bugetului si-a dat neaparat acordul pentru crearea Heine (...). Tinand cont de importanta subiectului, aceasta decizie nu putea fi luata decat la nivelul Cabinetului ministrului", a declarat el. 

In acest caz complex, judecatorul vrea sa afle daca unele comisioane, platite in marja contractelor incheiate in 1994 cu Pakistanul (submarine Agosta) si cu Arabia Saudita (fregate Sawari II), au condus la comisioane ilegale care ar fi finantat campania prezidentiala a fostului premier Edouard Balladur in 1995. 

O parte din sumele platite pentru obtinerea contractelor ar fi revenit astfel in Franta pentru a alimenta conturile campaniei lui Balladur, al carei purtator de cuvant era ministrul Nicolas Sarkozy. 

Acest dosar de comisioane pakistaneze este cu atat mai stanjenitor cu cat justitia se intreaba daca are legatura cu un atentat din mai 2002 de la Karachi, in care 15 persoane, dintre care 11 francezi, au fost ucise. Conform acestei ipoteze, incetarea platii acestor comisioane in 1995 ar fi generat represalii si ar fi fost la originea atentatului. 

Nicolas Sarkozy a negat de mai multe ori ca ar fi avut vreo legatura cu acest dosar, scrie Mediafax.