Premierul Theresa May câştigă votul de încredere în Parlament și anunță că va continua punerea în aplicare a acordului pentru Brexit
Premierul Theresa May a câştigat miercuri noaptea votul de încredere din partea Partidului său Conservator, dar 117 dintre parlamentarii ei au apreciat că nu mai este liderul potrivit pentru a pune în aplicare ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează Reuters.
Imediat după anunțarea rezultatului, Theresa May a afirmat că este "încântată" de sprijinul acordat care îi va permite să "continue punerea în aplicare a Brexitului pentru poporul britanic" şi "reunificarea" ţării.
Procesul de ieşire a Marii Britanii din UE, prevăzută pentru 29 martie 2019, s-a împotmolit din cauza unei opoziţii parlamentare faţă de acordul convenit luna trecută de premierul britanic, care a deschis unele posibilităţi, inclusiv o întârziere Brexitului sau chiar organizarea unui alt referendum.
Premierul britanic a anulat luni un vot parlamentar privind acordul, menit să menţină relaţii viitoare apropiate cu UE, după ce a devenit clar că nu va fi votat.
Criticii eurosceptici ai acordului din cadrul partidului său au declanşat marţi un vot de neîncredere, la câteva ore după ce Theresa May a revenit de la discuţii cu liderii europeni menite să obţină asigurări suplimentare legate de acord.
După două ore de vot în Camera Comunelor, Graham Brady, preşedintele aşa-numitului "Comitet 1922", a declarat că 200 de parlamentari conservatori au votat în sprijinul premierului May în calitate de lider şi 117 împotrivă.
May, care a votat pentru rămânerea în UE în referendumul din 2016, i-a avertizat pe cei care se opun acordului pentru ieşirea din UE - încheiat după doi ani de negocieri - că în cazul unui vot negativ Brexitul ar fi întârziat sau oprit.
Cu puţin timp înainte de vot, May a încercat să câştige sprijinul parlamentarilor şi a promis să demisioneze înainte de alegerile din 2022.
Brexitul este cea mai importantă decizie politică şi economică a Marii Britanii de la cel De-al Doilea Război Mondial. Pro-europenii se tem că ieşirea Marii Britanii din UE va slăbi Occidentul pe măsură ce se va confrunta cu preşedinţia lui Donald Trump şi asertivitatea în creştere a Rusiei şi Chinei.
Theresa May se confruntă atât cu parlamentarii care consideră că ea a făcut prea multe concesii Uniunii Europene (în special prin acceptarea mecanismului de ''backstop'' pentru Irlanda de Nord), cât şi cu cei care se opun ieşirii Regatului Unit din UE.
Pe acelasi subiect: