Apoi May va da seamă, în faţa deputaţilor, despre summitul european care a dat undă verde, duminică, ”acordului retragerii” şi ”declaraţiei politice” cu privire la ”relaţia viitoare”.

Ea urmează să-şi reafirme ”certitudinea absolută” că ”nu este posibil un acord mai bun” şi să-i îndemne să-l susţină în numele interesului naţional.

O respingere a acordului ar însemna ”o întoarcere la punctul de plecare”, care ”ar deschide uşa şi mai multor disensiuni şi incertitudini”, va avertiza ea, potrivit unor fragmente din discursul său, difuzate în avans.

Acordul încheiat după negocieri îndelungate şi dureroase, urmează să fie supus aprobării Parlamentului britanic până la sfârşitul sesiunii - probabil în jur de data de 10 decembrie.

Însă opoziţia laburistă condusă de către Jeremy Corbyn, ”Brexiter”-ii duri din tabăra sa conservatoare a lui May şi micul său aliat agitat - Partidul Uniunist nord-irlandez DUP clamează că vor vota împotriva textului - suplberându-i asfel fragila majoritate de aproximativ zece mandate.

Conducătoarea conservatoare a recunoscut, în faţa interlocutorilor săi europeni, în acest weekend, că nu dispune de o majoritate în Parlament în acest stadiu.

Însă ea a subliniat că intenţionează să-i înfrângă pe deputaţii din Partidul său Conservator, prevenindu-i că jumătate dintre ei îşi vor pierde mandatele în alegeri legislative care ar putea să aibă loc în urma unui vot de respingere a textului, sublinia duminică o sursă europeană.

”HAOS ECONOMIC”

”Aritmetica, la ora actuală, ridică o provocare adevărată, dar se pot schimba multe lucruri în următoarele două săptămâni”, a subliniat, la rândul său, duminică, ministrul de Externe Jeremy Hunt, la BBC.

”Eu cred că colegii mei se vor gândi înainte de toate la interesul naţional”, a adăugat el, având în vedere ”riscuri foarte mari” şi ”incertitudinea” provocate de un vot de respingere a acordului Brexitului.

Însă, în rândul ”Brexiter”-ilor, fostul lider al Partidului Conservator Iain Duncan Smith, întrebat în acest sens, duminică, de postul de televiziune Sky News, a răspuns că va fi ”foarte, foarte dificil” să se adopte un text care a ”făcut prea multe concesii UE”.

Chiar dacă Parlamentul ar vota în favoarea acordului Brexitului său, problemele Theresei May nu s-au terminat.

Conducătoarea DUP Arlene Foster, care se pronunţă ferm împotriva textului, din cauza statutului special acordat irlandei de Nord în vederea evitării unei frontiere fizice cu republica Irlanda, a ameninţat cu retragerea susţinerii Guvernului în cazul în care acordul trece de Parlament.

”Trebuie să revizuim acordul de încredere şi susţinere” a Guvernului, a declarat ea, în contextul în care cei zece deputaţi DUP îi asigură fragila majoritate absolută lui May.

”SCRISOARE CĂTRE NAŢIUNE”

Theresa May s-a lansat totodată într-o operaţiune de comunicare directă cu concetăţenii săi.

Ea a scris, astfel, o ”scrisoare către naţiune” cu acente solemne, publicată duminică, în care îndeamnă ţara la unitate naţională în spatele acordului Brexitului, în perspectiva unei ”reconcilieri” după ani de deşirare între eurofili şi eurosceptici, în urma referendumului din iunie 2016 care a aprobat Brexitul cu 52% din voturile exprimate.

Criticată adesea din cauza charismei sale şi a unei reţineri apropiate răcelii, ea a făcut recurs la tot farmecul de care dispune răspunzând ascultătorilor, în direct, la BBC, vineri.

Proiectul de acord este ”bun pentru Regatul Unit” şi ”răspunde dorinţelor poporului britanic”, permiţând ţării să reia controlul asupra banilor, legilor şi frontierelor sale, enumeră ea neîncetat.

May poate cel puţin să conteze pe susţinerea mediilor economice, care nu au nevoie de multă persuasiune, întrucât perspectiva ca acordul să eşueze este cel mai rău coşmar al lor, deschizând posibilitatea unui ”no deal” care ar crea ”haosul economic”, sublinia sâmbătă ministrul Finanţelor Philip Hammond.

Acordul prevede o perioadăde tranziţie de 21 de luni după Brexit - stabilit la 29 martie 2019 -, în cursul căreia nu se schimbă aproape nimic între cele două părţi şi care ar putea să fie prelungită până în 2022.

A mai rămas, astfel, următoarea piesă de rezistenţă - negocierea ”relaţiei viitoare”.