In interiorul UE, exista numeroase disensiuni cu privire la maniera de gestionare a situatiei create de sutele de mii de sirieni, irakieni si eritreeni care fug din cauza saraciei si razboaielor din tarile lor pentru a veni in Europa.  

"Prima etapa este de a ne asigura ca frontierele sa fie controlate", a spus Rutte.Apoi a adaugat: "Imperiul Roman ne-a demonstrat acest lucru si stim toti asta - marile imperii se prabusesc daca granitele lor nu sunt bine protejate".  

Olanda a facut din solutionarea crizei migrantilor una dintre prioritatile sale,  in perspectiva presedintiei olandeze a Consiliului UE, din prima jumatate a anului viitor.

Pe de alta parte, Rutte a adaugat ca "nu este sigur" ca un acord intre UE si Marea Britanie in vederea prevenirii iesirii acestei tari din forul comunitar ar putea fi incheiat pana la finalul anului.  

"Cand privesc la ce a propus David Cameron, imi spun ca anumite lucruri sunt posibile, dar si ca altele vor fi dificile", a explicat premierul Olandei.  

Una dintre solicitarile Londrei cel mai dificil de acceptat de catre Comisia Europeana este suprimarea, in primii patru ani de la sosirea pe teritoriul Marii Britanii, a ajutoarelor sociale pentru migrantii veniti din alte state membre ale UE.