Potrivit publicatiei, premierul britanic se confrunta cu o revolta cu o miza importanta din partea a zeci de parlamentari conservatori, care efectueaza presiuni in vederea incalcarii legislatiei UE si impunerii unor restrictii pe piata muncii impotriva bulgarilor si romanilor. 

Potrivit unor surse guvernamentale, un posibil compromis este asumarea unui angajament ca Guvernul sa publice evaluari intocmite de organisme independente in domeniul imigratiei asupra numarului de imigranti ce ar putea veni in Marea Britanie dupa aderarea altor tari la UE. 

Executivul a refuzat in mod repetat sa publice asemenea date inaintea anularii la 1 ianuarie a restrictiilor impuse pe piata muncii europene bulgarilor si romanilor, temandu-se de repetarea unei erori comise de fostul Guvern laburist care a subestimat cu mult numarul imigrantilor polonezi in 2004. In cazul in care numarul unei astfel de estimari ar fi mare, viitoarele guverne ar putea cu greu sa sustina aderarea unor noi tari la Uniune, noteaza publicatia. 

Insa parlamentarul Nigel Mills a anuntat ca intentioneaza sa formuleze un amendament la legea imigratiei in vederea reintroducerii restrictiilor. Dupa ce acesta a primit sustinerea a aproximativ 70 de parlamentari din partid, Guvernul a decis amanarea unui pachet legislativ vizand imigratia care contine masuri privind prestatiile sociale pentru imigranti. 

Un lider in cadrul Camerei Comunelor, Andrew Lansley, a anuntat joi ca proiectul va reveni in Camera inferioara a Parlamentului saptamana viitoare, altfel riscand sa nu treaca si prin Camera Lorzilor pana la sfarsitul sesiunii. 

Guvernul poarta negocieri cu parlamentarii conservatori rebeli in vederea unui posibil compromis, pentru a evita o infrangere in privinta extinderii restrictiilor impuse romanilor si bulgarilor. 

Executivul a avertizat ca adoptarea unei asemenea masuri va conduce la aplicarea unor amenzi uriase Marii Britanii, subliniind ca masuri vizand reducerea "atractivitatii" imigratiei in aceasta tara, ca interzicerea timp de trei luni dupa sosire a incasarii unor ajutoare de catre imigranti UE, intre alte masuri, ii va descuraja sa migreze.  Pe de alta parte, Mills si-a revizuit amendamentul depus initial in vederea introducerii restrictiilor pentru bulgari si romani pana in 2018, in baza faptului ca cele doua tari au esuat sa-si indeplineasca diverse angajamente asumate prin tratatele de aderare. 

Un parlamentar conservator eurosceptic, Mark Pritchard, a declarat ca nu s-a ajuns la un acord in cadrul formatiunii in privinta imigratiei si a indemnat ca Guvernul sa prezinte mai intai ce masuri propune.