Premierul japonez bagă o parte din țară, inclusiv Tokyo și Osaka, în stare de urgență. A treia economie mondială, stimulată cu 1 trilion de dolari
Shinzo Abe, premierul Japoniei
Premierul japonez Shinzo Abe a anunţat instaurarea stării de urgenţă, pentru o durată iniţială de o lună, pentru şapte regiuni din ţară, inclusiv Tokyo şi Osaka, pentru a limita răspândirea noului coronavirus.
Decizia, care intră în vigoare miercuri și până pe 6 mai, le va permite guvernatorilor regionali să ia măsuri de prevenţie mai ferme, de la îndemnarea cetăţenilor să stea în casă şi până la restricţionarea activităţii şcolilor şi a altor facilităţi, deşi nu există sancţiuni legale pentru nerespectarea lor.
Măsurile care vor fi luate pe baza acestei decizii, prima care instituie o astfel de stare de urgenţă în Japonia, ar putea reduce parţial drepturile şi libertăţile persoanelor. Însă, datorită limitărilor prevăzute în legislaţia din Japonia, ele nu vor duce la izolări stricte, de amploarea celor văzute în alte ţări afectate de virus, precum China sau Franţa, precizează agenția Kyodo, preluată de Agerpres.
Totodată, Guvernul urmează să finalizeze un program de stimulare în valoare de 108.000 de miliarde de yeni (990 miliarde dolari), echivalent cu 20% din producţia economică a Japoniei, pentru a atenua impactul epidemiei asupra celei de-a treia mari economii a lumii.
Suma este mai mare decât programul de stimulare al preşedintelui american Donald Trump, echivalent cu 11% din producţia economiai SUA, şi programul Germaniei, care reprezintă 5% din producţie.
Abe a spus că cheltuielile directe ale statului se vor ridica la 39.000 de miliarde de yeni, respectiv 7% din PIB, de peste două ori mai ridicate comparativ cu cheltuielile făcute de Japonia după prăbuşirea băncii americane Lehman Brothers, în 2008.
"Am decis să declar stare de urgenţă deoarece am ajuns la un punct în care răspândirea infectărilor a devenit rapidă şi vastă în întreaga ţară şi riscă să aibă un impact grav asupra vieţilor oamenilor şi asupra economiei", a spus Abe în parlament.
Locuitorii din zona metropolitană Tokyo (prefecturile Tokyo, Chiba, Kanagawa şi Saitama), precum şi din Osaka, Hyogo şi Fukuoka vor fi nevoiţi să renunţe la ieşirile din casă care nu sunt esenţiale. Deplasările la cumpărături şi spital, precum şi naveta nu sunt vizate de restricţii. Abe a mai spus că guvernul nu intenţionează să le ceară operatorilor de tren să îşi reducă serviciile.
În Japonia, numărul de infectări a trecut de 4.800, iar cel al deceselor a ajuns la 108.
Pe acelasi subiect: