Antonis Samaras face eforturi sa obtina sprijinul deplin al partenerilor din coalitia de guvernare pentru economiile de 11,5 miliarde de euro, argumentand ca reformele si privatizarile vor readuce cresterea economica, dupa patru ani de recesiune profunda.

"Este ultimul pachet de astfel de reduceri ale cheltuielilor. Economia Greciei nu poate suporta mai mult", a afirmat premierul elen la o intalnire cu membri ai partidului conservator, preluat de Mediafax.

Promisiunile lui Samaras vor suna familiar pentru greci, avand in vedere ca guvernele anterioare au oferit angajamente similare in ultimii doi ani si jumatate de masuri drastice de austeritate menite sa reduca deficitul bugetar urias.

"Multe dintre aceste taieri sunt dificile, dureroase, dar sunt inevitabile. Fara ele, economia va reveni la credibilitate zero si va iesi practic din zona euro, ceea ce ar distruge tara", a spus Samaras.

Autoritatile de la Atena s-au angajat in fata creditorilor internationali sa reduca cheltuielile in perioada 2013-2014. In caz contrar, creditorii vor suspenda plata urmatoarei transe de ajutor de 31 de miliarde de dolari, in octombrie, iar Grecia ar intra in incapacitate de plata si ar fi nevoita, potrivit multor analisti, sa iasa din zona euro.

Programul de reducere a cheltuielilor urmeaza sa fie discutat cu reprezentantii troicii creditorilor, respectiv ai Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si FMI, care vor reveni saptamana viitoare la Atena.