Compania sa petroliera, OGX, a depus actele pentru intrarea in faliment, devenind o imagine reprezentativa a economiei braziliene, care se afla intr-o perioada de boom nesustenabil.

Potrivit Australia News, Batista obisnuia sa isi uimeasca oaspetii cu Mercedesul McLaren pe care il tinea parcat in sufrageria vilei in care locuia. Dar miliardarul a avut o viata privilegiata de mic. Tatal sau a fost ministrul minelor si energiei, aflandu-se inclusiv la conducerea unei companii miniere de stat, care intre timp s-a privatizat.

Primii bani facuti de fiul sau, Eike, au fost din aurul extras din Amazon, pe care mai apoi l-a vandut in marile orase din Europa. A fost casatorit mai bine de un deceniu cu Luma de Oliveira, fost fotomodel si una dintre cele mai iubite regine de carnaval din Brazilia. Cuplul are doi copii, dar asta nu l-a impiedicat pe Batista sa tina in continuare prima pagina a ziarelor de scandal.

In varsta de 56 de ani, averea lui Batista a ajuns acum la numai un procent din suma de 34,5 miliarde de dolari, cat estima revista Forbes ca are, la inceputul lui 2012. Asa ca a fost nevoit sa isi dezmembreze iahtul de lux si sa il vanda la fier vechi.

Apoi, problemele omului de afaceri s-au extins si in viata sa personala. In iunie, fiu sau, in varsta de 21 de ani, a fost condamnat pentru uciderea din culpa a unui ciclist, pe care l-a lovit chiar cu Mercedesul tatalui sau.

Analistii sustin ca Batista i-a indus in eroare pe investitori in legatura cu bazinele petroliere operate de OGX, adaugand ca necazurile sale reflecta situatia generala economica a Braziliei, care nu se va bucura prea curand de o revenire reala.

In urma cu un an, presedinta tarii, Dilma Rousseff, a participat la ceremonia de inaugurare a primei productii offshore de petrol a companiei OGX. Cu aceasta ocazie, a tinut sa intareasca faptul ca si Petrobas, compania petroliera detinuta de stat, isi va extinde parteneriatele cu firma lui Batista.

“Eike este pentru noi un standard, cel la care ne uitam si, mai presus de asta, mandria Braziliei cand vine vorba de afaceri in sectorul privat”, a declarat Rousseff in timpul ceremoniei.

Unele voci sustin ca esecul lui Batista in a produce petrol offshore si incapacitatea de a atrage mai multi investitori se datoreaza atat climatului economic incert, cat si slabiciunii companiei acestuia.

“Stiti cum se spune: cand vine refluxul, atunci se vede cine nu poarta costum de baie. Asta s-a intamplat cu Eike Batista”, a comentat Jefferson Finch, analist la firma de consultanta Eurasia Group.

Finch a adaugat ca entuziasmul investitorilor a inceput sa transforme Brazilia in 2011, dupa cinci ani in care cea mai mare tara a Americii Latine a sperat ca va deveni o putere in regiune, cu crestere economica sanatoasa.

“Dar daca privim la contextul general, Brazilia nu a fost niciodata atat de promitatoare si efervescenta cum sustineau comentatorii economici in 2006, ignorand provocarile structurale cu care se confrunta economia emergenta. In acelasi timp, cred ca nici acum Brazilia nu arata asa de rau cum se comenteaza”, a mai spus Jefferson Finch.

Alte voci sustin ca prabusirea lui Batista a afectat imaginea tarii in lume.

Toata povestea asta a avut cu siguranta un impact negativ asupra imaginii tarii si reintareste nevoia unei guvernari corporatiste mai puternice. Realitatea nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor create de Batista”, a spus Cassia Pontes, analist pe industria petrolului la firma de cosultanta Lope Filho, cu sediul in Rio.

Creata in 2007, OGX nu a reusit sa transforme in realitate promisiunea unei productii semnificative de petrol offshore, chiar daca, din 2010, a gasit multe zacaminte, atunci cand valoarea sa de piata ajunsese la 34 de miliarde de dolari. In prima jumatate a acestui an, compania producea in medie doar 8.500 de barili pe zi si a raportat pierderi mai mari de 2,5 miliarde de dolari.

Pus in situatia de a intra in faliment, Batista mai are cateva saptamani la dispozitie sa vina cu un plan de restructurare a companiei sale OGX Petroleo e Gas Participacoes SA, parte a conglomeratului EBX Group. Investitorii, care au pierdut 3,6 miliarde de dolari investiti in companie, trebuie sa accepte sau sa respinga planul de reorganizare in 180 de zile. Daca il vor respinge, compania va fi lichidata.

Pentru Henrique Matias Lorenzo, un artist grafic de 27 de ani din Sao Paulo, prabusirea celui mai cunoscut playboy al Braziliei vine ca un dus rece pentru intreaga tara. “Ceea ce s-a intamplat a fost ca Eike a avut prea mult optimism, pe care l-a transmis si celorlalti, care au crezut intr-un proiect artificial, nebazat pe cifre si fapte solide”, a concluzionat Lorenzo.