De asemenea, ratingul Rusiei a fost pus sub supraveghere pentru o noua retrogradare, informeaza Bloomberg.

"Socul cauzat de scaderea pretului petrolului, alaturi de accesul limitat pe pietele financiare internationale slabesc economia si cresc presiunea atat pe sector public, cat si pe cel privat. socul pretului petrolului si al deprecierii rublei vor slabi perspectivele de crestere economica ale tarii pe termen mediu", se arata intr-un comunicat al Moody’s.

Fitch a pus deja sub supraveghere negativa ratingul Rusiei, in timp ce Standard&Poor’s a anuntat ca va decide in luna ianuarie daca va retrograda ratingul de tara al Rusiei in categoria "junk".

"Caderea in categoria "junk" nu ar avea un impact semnificativ asupra datoriilor companiilor din Rusia. Partea ironica este ca multe dintre companiile de stat din Rusia se afla deja sub sanctiuni, accesul lor pe pietele straine fiind interzis, astfel ca nu ar fi putut, oricum, sa-si refinanteze datoria", a declarat Ian Hague, director al Firebird Management din New York.

Rusia se afla in pragul unei recesiuni, dupa ce preturile petrolului au scazut cu peste 50% din luna iunie a anului trecut pana in prezent. De asemenea, rubla s-a depreciat fata de dolar cu 47% in ultimele sase luni, ca urmare a restrictiilor de finantare si a interdictiilor pe exporturi impuse se Statele Unite si Uniunea Europeana, pe fondul conflictului din Ucraina.

In aceste conditii, banca centrala a Rusiei a crescut dobanda de politica monetara de sase ori din luna martie 2013 pana in prezent, la 17%, si a cheltuit 88 de miliarde de dolari pentru a sustine moneda nationala.