Povestea pustilor care au uimit America. Sase frati au intrat la facultate la 12 ani, iar acum bat recorduri in domeniile pe care le-au ales
Au 10 copii, iar metoda de educatie aleasa de ei are un succes atata de mare incat au publicat si o carte intitulata "Facultate pana la 12 ani" si ofera de asemenea consultatii prin telefon tuturor celor interesati de subiect.
Mona Lisa si Kip Harding, din Montgomery, Alabama, au toate motivele sa fie mandri de cei zece copii ai lor. Sase dintre ei au ajuns la facultate pana la varsta de 12 ani, in timp ce fratii lor mai mici asteapta sa ii ajunga din urma, noteaza portalul Mnn.com.
Cea mai mare dintre cei zece este Hannah, in varsta de 25 de ani, care se pregateste sa-si ia doctoratul in inginerie mecanica. A mers la facultate de la varsta de 12 ani, si-a luat diploma in matematica de la Universitatea Auburn pe cand avea 15 ani si pana la 22 de ani a reusit sa faca si doua masterate (in matematica si inginerie mecanica).
Sora ei, Rosannah (23 ani), a inceput cursurile facultatii la aceeasi varsta, 12 ani, si este cea mai tanara arhitecta din AIA (Institutul american al arhitectilor).
Serennah (22 de ani) este cea mai tanara doctorita din Statele Unite si, la doar 22 de ani, lucreaza in Marina si la Centrul medical Walter Reed.
Heath (17 ani) a absolvit deja masteratul in stiinta computerelor, Keith (14 ani) urmeaza cursurile Facultatii de Istorie de la Universitatea Faulkner, iar Seth (12 ani) este anul doi la Huntington College, avand aceeasi specializare.
Katrinnah (10 ani) termina anul acesta liceul, in timp ce mezinii, Mariannah (8 ani), Lorennah (5 ani) si Thunder (3 ani) se descurca excelent acasa, sub indrumarea mamei lor, cea care s-a ocupat si continua sa se ocupe de educatia celor 10. Iar rezultatele au fost dintre cele mai bune.
Femeia sustine ca niciunul dintre copiii sai nu este iesit din comun.
"Nu se poate ca toti acesti copii sa fie genii. Credem ca este vorba, mai degraba, de mediul invatarii acasa. Ii incurajam sa ne spuna de ce sunt interesati, asa ca motivatia lor este foarte mare, mai ales ca i-au vazut pe fratii lor mai mari avand succes. Cred ca orice copil crescut intr-un asemenea mediu ar putea sa reuseasca", spune femeia.
Pentru Mona Lisa si Kip, explicatia este simpla: atunci cand copiii par pregatiti, inseamna ca si sunt.
Paradoxul face ca cei doi sa se fi intalnit intr-o scoala publica, la ora de chimie. Kip Hardings este acum retras din armata si lucreaza ca analist economic pentru o agentie guvernamentala.
Desi le dau mana libera copiilor sa isi aleaga subiectele care ii intereseaza si despre care vor sa afle mai multe, cuplul are grija sa adauge in procesul educational si elemente de interes general.
“Scoala este ca o piramida. Are o baza larga, pentru ca studiezi multe lucruri, si cand iti primesti diploma de licenta te afli la varful ei, pentru ca esti deja specializat pe un anumit domeniu. Ei bine, noi am intors totul cu susul in jos. Aflam mai intai ce le-ar placea copiilor nostri si apoi extindem aria”, a explicat tatal.
Metoda folosita are atat de mult succes, incat familia a scos si o carte, numita “Facultate pana la 12 ani” si ofera consultatii prin telefon tuturor celor interesati de subiect. Un alt avantaj pentru copii, in acest caz, este ca au mai putine teme si pot petrece mai mult timp cu familia. Si, desi nu stau intr-o sala de clasa, toti cei zece sunt perfect integrati in comunitate, luand parte la toate activitatile sociale si sportive, comportandu-se perfect normal pentru varsta pe care o au.
"Sunt mai multe feluri de a face lucrurile in viata si pentru noi acesta functioneaza foarte, foarte bine. Vrem doar sa incurajam si alti oameni sa gandeasca nonconformist si sa priveasca educatia intr-o noua lumina", a spus Kip.
Foto: Mona Lisa Harding