Nakamoto, al carui nume este cunoscut traderilor, detinatorilor si sustinatorilor de bitcoin din intreaga lume, a iesit joi din anonimat, dupa ce revista Newsweek a publicat un articol in care a dezvaluit ca japonezul locuieste in Temple City, California, la est de Los Angeles, relateaza Reuters, preluata de Mediafax.

Newsweek a publicat o fotografie si un scurt interviu in care Nakamoto a spus ca nu mai are legatura cu moneda virtuala, pe care a cedat-o altor persoane.

Revista, care evalueaza averea japonezului la 400 de milioane de dolari, a conchis ca barbatul este acelasi Nakamoto care a fondat bitcoin.

Zeci de reporteri, inclusiv din presa japoneza, au inconjurat joi dimineata casa de doua etaje a barbatului, l-au acostat pe postas si au sunat in repetate randuri la usa. Patrule de politie au trecut prin zona de mai multe ori, dar nu au oprit.

Dupa-amiaza, Nakamoto a iesit din casa si a fost asaltat de reporteri, carora le-a spus ca vrea pe cineva care stie japoneza si care sa ii ofere un pranz gratuit. "Nu sunt implicat in bitcoin. Stati un minut. Mai intai imi vreau pranzul gratuit. Ma duc cu tipul asta", a spus Nakamoto, aratand spre un reportar al AP.

Nakamoto: Afirmatiile mele au fost interpretate gresit

El a mai spus, in timp ce mergea cu reporterii si camerele de filmat dupa el, ca nu stie nimic despre bitcoin. Nakamoto si reporterul AP au mers la un restaurant sushi din apropiere, iar apoi au plecat cu o masina spre sediul Associated Press din Los Angeles, fiind urmariti permanent de reporteri. Cursa a fost descrisa in amanunt, prin postari pe Twitter, de un reporter al Los Angeles Times.

Nakamoto a declarat pentru AP ca afirmatiile sale au fost interpretate gresit in articolul publicat de Newsweek, atunci cand a spus "nu mai sunt implicat si nu pot discuta despre acest lucru".

Intrebat de AP daca a afirmat acest lucru, Nakamoto a negat. "Am vrut sa spun ca nu mai sunt implicat in domeniul ingineriei. Asta-i tot. Si chiar daca as fi fost, cand esti angajat trebuie sa semnezi un document, un contract prin care sa afirmi ca nu vei divulga nimic in timpul si dupa contract. Asta am vrut sa spun", a explicat Nakamoto.

El a vrut sa clarifice ca nu a avut si nu are legatura cu bitcoin. "A sunat ca si cum as fi fost implicat in bitcoin si ca nu mai sunt acum. Nu asta am vrut sa spun. Vreau sa clarific asta", a adaugat Nakamoto.

Bitcoin Foundation, care promoveaza adoptarea monedei digitale, nu are dovezi clare ca Nakamoto este creatorul bitcoin. "Nu avem nicio dovada concludenta ca persoana identificata este creatorul bitcoin. Cei apropiati de proiectul bitcoin, echipa informala de programatori, nu au cunoscut niciodata identitatea reala a lui Nakamoto, care a comunicat intotdeauna cu ei prin mijloace electronice", a precizat fundatia pe site-ul propriu.

Newsweek: Nu a existat nicio confuzie in discutia cu Nakamoto

Autoarea articolului din revista Newsweek, Leah McGrath Goodman, a declarat pentru AP ca sustine in continuare veridicitatea continutului articolului. "Nu a existat nicio confuzie in discutia cu Nakamoto, in privinta contextului conversatiei si a recunoasterii implicarii sale in crearea bitcoin", a spus Goodman.

Fanii bitcoin considera ca este o moneda digitala dincolo de interferenta guvernamentala, in timp ce criticii, al caror numar a crescut dupa falimentul platformei de tranzactionare Mt. Gox, o considera o investitie riscanta, care ajuta traficantii de droguri si alti infractori.

Potrivit Newsweek, Nakamoto a pastrat discretia pentru a evita atentia autoritatilor. O sursa apropiata situatiei a declarat joi ca seful Departamentului de Servicii Financiare din New York, Benjamin Lawsky, vrea sa discute cat mai curand cu Nakamoto.

Bitcoin este tranzactionata pe platforme electronice independente si s-a apreciat puternic in ultimul an, valoarea totala a monedelor virtuale in circulatie fiind in prezent de circa 7 miliarde de dolari.

Nakamoto ar fi scris primele coduri care au stat la baza bitcoin, potrivit lui Gavin Andresen, inginer sef la Bitcoin Foundation, citat de Newsweek. Japonezul, un taciturn care a refuzat sa discute orice altceva in afara de bitcoin si chiar sa comunice in afara de email, a fost descris de fratele sau drept capricios si cu hobby-uri ciudate, intre care pasiunea pentru trenulete macheta.

Nakamoto, nascut in Japonia, a dovedit inca din copilarie aptitudini neobisnuite pentru matematica. El a emigrat cu mama sa in California, in 1969. A lucrat pentru compania Hughes Aircraft, din domeniul apararii si electronicii, dar nu a discutat niciodata despre munca sa intrucat informatiile erau clasificate, au spus prieteni si rude citate de Newsweek.