Investitorii au perceput un cost de 3,575% pe an, fata de dobanda de aproximativ 3% platita de Portugalia in cadrul acordului de finantare externa de 78 miliarde euro derulat in ultimii trei ani, relateaza Mediafax.

Pe piata secundara, costul de finantare al Portugaliei a atins miercuri un minm de 3,63%, cel mai redus din februarie 2006, in scadere cu 8 puncte de baza, sau 0,08 puncte procentuale, fata de nivelul de marti.

Portugalia a incetat in aprilie 2011 sa emita obligatiuni prin licitatie si a reluat plasamentele in luna ianuarie a anului trecut, optand insa pentru contractarea bancilor ca intermediari, in locul licitatiilor directe. Ultima licitatie de obligatiuni a Portugaliei a avut loc la un randament de aproape 7%.

Acordul de bailout al Portugaliei este programat sa se incheie la 17 mai, guvernul incercand sa revina la normalitate in relatia cu pietele financiare pana la aceasta data. Guvernul va anunta in scurt timp daca Portugalia poate incheia programul de bailout fara a semna un acord preventiv.

Si Grecia a revenit pe piete, la 10 aprilie, pentru prima data din martie 2010, printr-o plasament de obligatiuni cu maturitatea la 5 ani, la un cost de 4,95% pe an. Guvernul elen a depasit tinta de finantare de 2,5 miliarde euro, oferta fiind suprasubscrisa de 8 ori.

Principalele agentii de evaluare financiara - Standard & Poor's, Fitch si Moody's - atribuie Portugaliei ratinguri in categoria "junk" a investitiilor speculative.

Guvernul de la Lisabona vrea sa atraga in acest an intre 11 miliarde euro si 13 miliarde euro prin plasamente de obligatiuni si a inceput deja sa deruleze planul de finantare pentru anul viitor, profitand de conditiile favorabile din piete.