"Asa-numitul program de precautie ar fi mai potrivit", a declarat Teixeira dos Santos, intr-un interviu acordat Bloomberg.  El a explicat ca prin incheierea unui acord preventiv Portugalia ar demonstra ca are sprijinul partenerilor din UE, ceea ce ar rezulta in costuri de finantare mai scazute. 

Guvernul din care a facut parte Teixeira dos Santos a incheiat in aprilie 2011 un acord de finantare externa de 78 miliarde euro cu FMI si UE, insotit de masuri de precautie si reforme structurale. 

Actualul ministru al Finantelor, Maria Luis Albuquerque, a declarat anterior ca Portugalia va decide in aprilie daca va solicita o noua linie de finantare sau daca va urma exemplul Irlandei, lasand in urma programele de sprijin international si optand pentru o revenire "curata" pe pietele financiare. 

Costul de finantare a scazut sub 5% pentru obligatiunile cu maturitatea la 10 ani, fata de peste 18% in ianuarie 2012, la apogeul crizei datoriilor de stat. 

FMI a avertizat recent ca Portugalia este vulnerabila la "variatii abrupte ale sentimentului din piata financiara", din cauza gradului ridicat de indatorare si necesarului ridicat de refinantare.

Datoria de stat a Portugaliei a ajuns anul trecut la 129,5% din PIB.