S-a nascut pamanteanul cu numarul 7.000.000.000. Suprapopularea aduce probleme uriase. In cati ani va ramane Romania fara petrol si gaze VIDEO
Suntem 7 miliarde de suflete pe Pamant, de luni dimineata. Enorm, ar spune multi, in conditiile in care foametea face deja ravagii pe doua continente, iar peste 30 de ani am avea nevoie de doua Planete ca sa ne hranim. Deocamdata insa, titlul onorific pentru cetateanul cu acest numar impresionant este aprig disputat intre un baiat si o fata. Ea s-a nascut in Filipine, el in Rusia, iar mamele lor au fost felicitate, ca au contribuit la marea noastra familie.
Cert este ca omenirea a avut nevoie de 1800 de ani ca sa ajunga la primul miliard. Iar apoi de inca 130 ca sa treaca de doua miliarde. De aici viteza cu care ne-am inmultit creste exponential. In doar 30 de ani ajungem la 3 miliarde. Apoi la 4,1987 - 5 miliarde. 1999, 6 si in fine in 2011 suntem 7 miliarde. Populatia globului creste in acest moment cu 200.000 de locuitori pe zi. Numai in India se nasc 51 de bebelusi pe minut.
Cu atata iubire, Terra ar putea gazdui pana la sfarsitul secolului intre 10 si 16 miliarde de suflete .
Supra-popularea aduce insa probleme uriase. Cea mai mare: resursele minerale si felul in care le gestionam. Doar 5% dintre muritori consuma aproape un sfert din bogatiile minerale. Noi romanii vom ramane fara petrol in urmatorii 15 ani si fara gaze naturale in urmatorii 10. Dureros este ca in viitor potrivit unui studiu al Bancii Mondiale din ce in ce mai multi se vor stinge de foame. Nu este cazul nostru.
Cele mai aglomerate tari din Asia si Africa sunt si cele mai sarace. Noi ocupam un rezonabil loc 5 in Europa dupa suprafata arabila si daca ne-am mobiliza am putea sa hranim 100 de milioane de guri. Salbe sanse deocamdata, nu cultivam eficient pamantul, asa ca mancam de la altii.
Asistam si la o lupta a generatiilor. In timp ce Europa imbatraneste, iar populatia Romaniei va scadea la 17 milioane intr-o jumatate de secol, tarile sarace pur si simplu vor exploda. In urmatorii 40 de ani Etiopia va avea mai multi cetateni decat industrializata Germanie.
Dar lumea este intr-o continua schimbare. In 2008, pentru prima data in istorie, mai multe persoane traiau la oras decat la tara. Aici declicul s-a produs mult mai devreme, undeva pe la inceputul anilor 80. Iar acum peste 11 milioane de cetateni s-au stabilit in zonele urbane.
Totusi nu ocupam atat de mult spatiu pe cat credem. Daca toti cei 7 miliarde de pamanteni ar trai laolalta, iar densitatea ar fi similara cu cea a Bucurestiului atunci intreaga populatia a globului ar incapea intr-o tara mare cat Romania, Moldova, Bulgaria, Greciea si fosta Yugoslavie.
Pentru secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care va marca acest eveniment printr-o conferinta de presa, momentul in care omenirea ajunge la 7 miliarde de locuitori nu trebuie tratat cu lejeritate. "Sapte miliarde de persoane au nevoie de hrana. De energie. De oferte interesante in domeniul locurilor de munca si al educatiei. De drepturi si de libertate. Libertatea de expresie. Libertatea de a putea sa-ti cresti copiii in pace si siguranta. Tot ceea ce fiecare isi doreste pentru sine, inmultit de 7 miliarde de ori", a adaugat Ban Ki-moon.
Potrivit ONU, pana in anul 2025, India va deveni tara cu cea mai mare populatie din lume, devansand China, urmand sa atinga in acel an pragul de 1,5 miliarde de locuitori.
Pentru tarile cele mai sarace, guvernele se vor confrunta cu dificultatea de a oferi locuri de munca "armatei" de tineri care vor deveni activi pe piata fortei de munca, fara a mai lua in calcul incalzirea globala, seceta si dezvoltarea necontrolata a megalopolisurilor.
1 locuitor din 4 are peste 60 de ani
Japonia, ca si alte state bogate, va trebui sa faca fata procesului de imbatranire a populatiei. In Europa de nord, numarul persoanelor in varsta de 60 de ani nu a incetat sa creasca in ultimii 20 de ani, iar populatia din aceste tari are o speranta de viata de 80 de ani, comparativ cu speranta de viata de 54 de ani din tarile Africii subsahariene.
Numarul persoanelor in varsta de peste 60 de ani, care era de 384 de milioane in 1980, a ajuns astazi la 893 de milioane si va fi de 2,4 miliarde in anul 2050, potrivit UNFPA. In regiunile cel mai dezvoltate, un locuitor din patru are in prezent o varsta de peste 60 de ani. Pana in 2050, aceasta proportie va creste la unu din trei (33,3%).
UNFPA a semnalat faptul ca numarul persoanelor care traiesc cu mai putin de 1,25 de dolari pe zi a scazut, trecand de la 1,8 miliarde in 1990 la 1,4 miliarde in 2005. Si procentul persoanelor care sufera din cauza foametei a scazut dupa 1990, insa, in cifre absolute, numarul lor a crescut de la 815 milioane in 1990 la 925 milioane in 2011.
20% din populatie detine 70% din averea lumii
Inegalitatile sociale continua sa creasca. In 1960, oamenii bogati care reprezinta 20% din totalul populatiei modiale detineau 70% din totalul veniturilor. In 2005, ei aveau 77% din avutiile mondiale.