Planul pentru PGE, Tauron Polska Energia, Energa si Enea, va fi prezentat in aceasta luna. 

O optiune este o fuziune intre PGE, cea mai mare dintre cele patru companii, cu Energa si intre Tauron si Enea, au declarat doua surse aproapiate situatiei. 

"Dorim sa crestem importanta industriei energiei din Polonia pe piata europeana. Numai companiile cu capital suficient si cu abilitatea de a obtine finantare ieftina vor putea sa asigure securitatea energetica a Poloniei", a spus Karpinski. 

Guvernul polonez a dorit ca PGE sa cumpere Energa in 2010, dar a renuntat la intentie autoritatea de reglementare s-a opus.  Directorul autoritatii de reglementare, Malgorzata Krasnodebska-Tomkiel, care a luat aceasta decizie, a fost demis anul trecut. 

Companiile energetice vor investi 100 de miliarde de zloti (28 miliarde dolari) pana in 2020, potrivit unui comunicat al Ministerului Trezoreriei. 

"Piata va fi surprinsa. Dupa esecul ascordului dintre PGE si Energa, nu s-a mai vorbit despre niciun plan de fuziune. Investitorii s-ar putea teme de felul in care vor fi tratati actionarii minoritari", a declarat Andrzej Knigawka, director la ING Groep in Varsovia. 

Cele patru companii poloneze de stat din energie au o capitalizare combinata de 17 miliarde de dolari. 

CEZ, cea mai mare companie de utilitati din Cehia, are o valoare de piata de 13 miliarde de dolari, iar E.ON, din Germania, o capitalizare de 27 de miliarde de euro (32 miliarde dolari).  Fuziunea ar putea ajuta companiile de utilitati din Polonia sa cumpere participatii la compania miniera pe care guvernul o creeaza pentru a salva Kompania Weglowa, cel mai mare producator de carbune din tara.