Planuri mari, decizii putine. Liderii Europei au discutat timp de 9 ore masuri de consolidare a zonei euro
Cancelarul german Angela Merkel discuta cu premierul britanic David Cameron si prim-ministrul estonian Andrus Ansip, in timpul summitului UE din Bruxelles, Belgia.
Reuniti in cadrul summitului de la Bruxelles, cei 27 de sefi de stat si de guvern au analizat timp de noua ore mai multe piste de consolidare a zonei euro, afectata de criza. In cele din urma, acestia l-au mandat pe presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, pentru a prezenta, in iunie, un calendar de actiuni, mai putin ambitios decat cel propus in urma cu cateva zile, scrie AFP.
In concluziile lor, ei nu merg mai departe de alegerile europene din 2014 si nu mai mentioneaza posibilitatea de a dota zona euro cu o "capacitate bugetara", un fel de embrion de buget comun.
Ideea era de a infiinta un fond pentru a face fata socurilor ce afecteaza unele tari care se confrunta cu probleme economice conjuncturale, dar ea nu a fost retinuta in cele din urma. "Nicio usa nu a fost inchisa", a apreciat totusi presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, adaugand ca "statele membre au decis sa se concentreze pe ceea ce ar putea face in perioada imediat urmatoare".
Notiunea de "capacitate bugetara" ramane totusi implicit intr-o alta masura: "acordurile contractuale" pe care statele le vor putea incheia cu institutiile europene si in cadrul carora vor trebui sa faca reforme structurale in schimbul stimulentelor financiare.
In opinia presedintelui francez François Hollande, aceste contracte ar putea servi la stimularea competitivitatii si a cresterii economice, in loc sa fie doar instrumente de disciplina bugetara. "Nu este vorba de un contract dedicat doar statelor aflate in dificultate", a afirmat el.
Liderii europeni au profitat de summit pentru a fixa urmatoarele etape ale uniunii bancare. Ei si-au exprimat dorinta de a se ajunge la un acord pana in iunie 2013 privind punerea in aplicare, la nivel national, a unui mecanism de rezolvare a crizelor bancare si a unui mecanism de garantare de depozitelor.
Aceste discutii au urmat unor progrese majore inregistrate de europeni. Este "o saptamana buna" pentru UE, a rezumat Van Rompuy, citand inmanarea premiului Nobel pentru Pace, luni, la Oslo, acordul incheiat privind supravegherea bancilor si deblocarea ajutorului financiar pentru Grecia.
Europa mai da o sansa Greciei
Joi dimineata, zona euro a convenit sa acorde aproximativ 50 de miliarde de euro Atenei, dintre care 34,3 miliarde inca de saptamana viitoare, prin fondul sau de salvare.
"Deciziile adoptate astazi marcheaza incheierea unor luni lungi de incertitudine pentru Grecia", a subliniat Olli Rehn, comisar european pentru Afaceri Economice. "Multi observatori apreciau ca pariul era pierdut pentru Grecia" si mentinerea sa in zona euro. "Acum, cand anul se apropie de sfarsit, se stie ca aceste Casandre s-au inselat", a adaugat el. "Solidaritatea este vie in interiorul uniunii noastre", s-a bucurat premierul grec Antonis Samaras. "Grecia s-a ridicat", a adaugat el.
Aceasta decizie asteptata de mai multe luni se adauga acordului incheiat in noaptea de miercuri spre joi privind supravegherea comuna a bancilor. Mecanismul nu va intra totusi in vigoare progresiv, in cursul lui 2013, asa cum se avea in vedere initial, ci va fi operational dintr-o data, la 1 martie 2014.
Pe plan politic, summitul a fost marcat de sustinerea partenerilor europeni fata de Guvernul italian al lui Mario Monti, in fata predecesorului sau Silvio Berlusconi. Hollande a apreciat ca o candidatura a lui Berlusconi nu este o "perspectiva foarte serioasa".
Pe acelasi subiect: