Grupul Abu Dhabi Investment Office (ADIO), împreună cu alte companii, va cheltui aproximativ 41 de milioane de dolari, pentru a pune la punct tehnologii de producţie de alimente în condiţii aride. Printre parteneriate se numără şi un joint venture cu o companie de sere specializată pe cultivarea de fructe şi legume cu o cantitate mai mică de apă.

În plus, ADIO va colabora şi cu firme care utilizează Staţia Spaţială Internaţională pentru a face cercetării cu privire la producţia de alimente în spaţiu şi în condiţii extreme de pe Pământ, scrie Agerpres.

Pandemia de coronavirus a obligat multe state să îşi regândească modul în care îşi hrănesc populaţia. Ţările cu resurse bogate de petrol, dar cu surse puţine de apă, cum sunt Emiratele Arabe Unite, care importă 90% din necesarul de alimente, au început încă de acum un deceniu să lucreze la creşterea producţiei interne şi să investească în ferme de peste hotare. Criza coronavirusului nu a făcut decât să accelereze aceste planuri.

"2020 a scos la lumină necesitatea de a îmbunătăţi autosuficienţa, să fim mai eficienţi cu resursele pe care le avem. Nu este vorba doar de cultivarea de plante, ci ne uităm la întregul ecosistem, de la sămânţă şi până la farfurie", a declarat directorul general de la ADIO, Tariq Bin Hendi.

În cursul acestui an, Emiratele Arabe Unite au anunţat un proiect destinat cultivării de orez în deşert şi au importat 4.500 de vaci cu lapte din Uruguay.

În ceea ce priveşte Abu Dhabi, emiratul va acorda stimulente financiare şi non-financiare companiilor care îşi extind operaţiunile locale. În acest context, FreshToHome Foods Pvt va contribui cu expertiza sa în domeniul pisciculturii, iar Pure Harvest Smart Farms, care are deja sere în EAU, va face investiţii suplimentare în inteligenţă artificială şi robotică pentru noile sale ferme din Al Ain, un oraş din apropierea graniţei cu Oman.

Aceste cheltuielii se adaugă investiţiilor în valoare de 100 de milioane de dolari anunţate la începutul anului pentru încurajarea firmelor din domeniul agrotech să construiască centre de cercetare şi dezvoltare în Abu Dhabi, iniţiativă care a atras o serie de companii specializate în cultivarea legumelor şi fructelor pe verticală, cum este AeroFarms LLC.

"Există toate aceste eforturi pentru a-i aduce pe aceşti jucători din tehnologie, deoarece ei te pot ajuta cu utilizarea apei, cu productivitatea şi cu modul în care trebuie să îţi gestionezi culturile. Nu vom reuşi niciodată să eliminăm importurile internaţionale de alimente, dar trebuie să devenim mai autosuficienţi cu privire la unele dintre produsele alimentare vitale de care avem nevoie", a subliniat directorul general de la ADIO, Tariq Bin Hendi.