Bursa de la New York revine pe creștere în debutul ședinței de marți, după prăbușirea spectaculoasă de luni
Bursa de la New York
Bursa de la New York a revenit pe creştere la debutul şedinţei de marţi, după ce luni a înregistrat o scădere spectaculoasă care s-a propagat ulterior la nivel mondial, informează AFP, preluată de Agerpres.
Toţi cei trei indici principali au înregistrat scăderi de 2% la debutul şedinţei, dar imediat au revenit în teritoriul pozitiv.
În jurul orei 14.45 GMT, indicele Dow Jones Industrial Average afişa o creştere de 0,19%, după ce luni a pierdut aproape 1.600 de puncte şi a închis şedinţa cu un declin de 4,6%, în timp ce indicele Nasdaq s-a apreciat cu 0,29% iar indicele S&P 500 a crescut cu 0,2%.
"Scăderi de 3% într-o singură zi au reprezentat oportunităţi de cumpărare pentru companiile din S&P 500 după criza financiară", a declarat Lori Calvasina, analist la RBC Capital Markets.
Citiți și: De ce s-a prăbușit, luni, Wall Street-ul și cât de iminentă este o criză economică mondială
Principalii indici ai bursei de pe Wall Street, Dow Jones Industrial Average şi S&P 500 Index, au înregistrat, în timpul şedinţei de tranzacţionare de luni, cel mai semnificativ declin din 2011. Mai mult, indicele Dow Jones a scăzut până la 1.597,08 puncte, cel mai redus nivel înregistrat vreodată.
Scăderea s-a propagat și pe piețele din Asia și Europa, bursele deschizând ședințele pe pierdere marți dimineața.
Declinul vine în condiţiile în care investitorii estimează că Rezerva Federală a SUA (Fed) va fi nevoită să majoreze rapid dobânzile după ce randamentul la obligaţiunile de stat pe 10 ani a atins cea mai ridicată valoare din ultimii patru ani.
Indicele Dow Jones s-a depreciat până la finalul şedinţei de luni cu 4,60%, ajungând la valoarea de 24.345,75 puncte, în scădere cu 1.175,21 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, în timp ce indicele S&P 500 a scăzut cu 4,10%, la 2.648,94 puncte, iar indicele Nasdaq Composite Index a înregistrat un declin de 3,78%, la 6.967,53 puncte.
Turbulenţele de luni au coincis cu instalarea noului preşedinte ale Fed, Jerome Powell, care a dat asigurări că sistemul financiar american este "mai solid şi mai rezistent" decât înainte de criza financiară globală.
Volatilitatea s-a extins şi pe pieţele din Asia, indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong şi indicele Shanghai Composite Index al Bursei din Shanghai înregistrau marţi un declin de 3,24% şi, respectiv, de 2%, în timp ce indicele principal Nikkei-225 al Bursei japoneze a scăzut cu 5,26%, la 21.487,87 puncte. În Australia, indicele S&P/ASX200 s-a depreciat cu 2,74% în prima oră a şedinţei de tranzacţionare de marţi.
Indicele MSCI, care monitorizează pieţele din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a înregistrat un declin de 2%, cel mai semnificativ din 2016.
Pieţele bursiere din Asia şi Orientul Mijlociu sunt pe roşu. Principalii indici bursieri din China, India, Pakistan, dar şi din Australia sunt în scădere.
Pe acelasi subiect: