Toţi cei trei indici principali au înregistrat scăderi de 2% la debutul şedinţei, dar imediat au revenit în teritoriul pozitiv.

În jurul orei 14.45 GMT, indicele Dow Jones Industrial Average afişa o creştere de 0,19%, după ce luni a pierdut aproape 1.600 de puncte şi a închis şedinţa cu un declin de 4,6%, în timp ce indicele Nasdaq s-a apreciat cu 0,29% iar indicele S&P 500 a crescut cu 0,2%.

"Scăderi de 3% într-o singură zi au reprezentat oportunităţi de cumpărare pentru companiile din S&P 500 după criza financiară", a declarat Lori Calvasina, analist la RBC Capital Markets.

Citiți și: De ce s-a prăbușit, luni, Wall Street-ul și cât de iminentă este o criză economică mondială

Principalii indici ai bursei de pe Wall Street, Dow Jones Industrial Average şi S&P 500 Index, au înregistrat, în timpul şedinţei de tranzacţionare de luni, cel mai semnificativ declin din 2011. Mai mult, indicele Dow Jones a scăzut până la 1.597,08 puncte, cel mai redus nivel înregistrat vreodată.

Scăderea s-a propagat și pe piețele din Asia și Europa, bursele deschizând ședințele pe pierdere marți dimineața.

Declinul vine în condiţiile în care investitorii estimează că Rezerva Federală a SUA (Fed) va fi nevoită să majoreze rapid dobânzile după ce randamentul la obligaţiunile de stat pe 10 ani a atins cea mai ridicată valoare din ultimii patru ani.

Indicele Dow Jones s-a depreciat până la finalul şedinţei de luni cu 4,60%, ajungând la valoarea de 24.345,75 puncte, în scădere cu 1.175,21 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, în timp ce indicele S&P 500 a scăzut cu 4,10%, la 2.648,94 puncte, iar indicele Nasdaq Composite Index a înregistrat un declin de 3,78%, la 6.967,53 puncte.

Citiți și: Cum afectează România cutremurul de pe piețele financiare internaționale

Turbulenţele de luni au coincis cu instalarea noului preşedinte ale Fed, Jerome Powell, care a dat asigurări că sistemul financiar american este "mai solid şi mai rezistent" decât înainte de criza financiară globală.

Volatilitatea s-a extins şi pe pieţele din Asia, indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong şi indicele Shanghai Composite Index al Bursei din Shanghai înregistrau marţi un declin de 3,24% şi, respectiv, de 2%, în timp ce indicele principal Nikkei-225 al Bursei japoneze a scăzut cu 5,26%, la 21.487,87 puncte. În Australia, indicele S&P/ASX200 s-a depreciat cu 2,74% în prima oră a şedinţei de tranzacţionare de marţi.

Indicele MSCI, care monitorizează pieţele din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a înregistrat un declin de 2%, cel mai semnificativ din 2016.

Pieţele bursiere din Asia şi Orientul Mijlociu sunt pe roşu. Principalii indici bursieri din China, India, Pakistan, dar şi din Australia sunt în scădere.