"Ne pasa de Romania, de viitorul ei, de democratia ei", a spus Gordon. El a precizat ca SUA sunt preocupate de recentele evolutii legate de referendum si de procesul prin care aceta este revizuit.

"Am venit si pentru a exprima aceste preocupari. Au existat, asa cum se stie, acuzatii credibile de vot ilegal masiv la referendum, au fost demersuri de schimbare a listelor cu votanti, care ar schimba cvorumul de vot si, se pare, incercari de presiune asupra Curtii Constitutionale privind validarea referendumului. Toate aceste acuzatii au ridicat semne de intrebare privind legitimitatea oricarui rezultat care este asteptat", a spus Philip Gordon.

El a mai spus ca SUA sustin pe deplin cele 11 puncte exprimate de Comisia Europeana pentru a ajuta Romania pe calea democratica a acesteia.

"Ambasadorul Gitenstein a exprimat aceste pozitii atat public cat si privat, iar eu am venit sa intaresc faptul ca el vorbeste in numele Washingtonului, in numele administratiei Obama, cand face aceste comentarii publice si private", a spus Gordon.

El a tinut sa sublinieze ca nu este de partea cuiva si nu a venit pentru a sustine vreun partid sau vreun lider politic, ci a venit pentru a exprima necesitatea respectarii statului de drept si a functionarii institutiilor.

Gordon a spus ca guvernele vin si pleaca, iar ce este important este relatia dintre cele doua tari, precum si functionarea institutiilor si a statului de drept. Intrebat daca este multumit de raspunsurile primite luni de la oficialii romani, Gordon a spus: "Cred ca este cinstit sa spun ca am auzit ce trebuia".

Oficialul american a precizat ca liderii cu care a vorbit si-au exprimat sustinerea fata de valorile pe care el le-a prezentat. "Evident, e mai important ce fac oamenii decat ce spun. Dar tot ceea ce pot sa sper, dupa aceste intalniri, este ca ei constientizeaza importanta acestor lucruri si ca vor respecta aceste principii", a adaugat oficialul SUA.

El a mai spus ca Romania are institutiile necesare pentru a trece prin situatia actuala, dar acestea trebuie utilizate corect. "E un test. De aceea sunt aici (...) Vrem sa ajutam Romania sa treaca acest test. Nu este in interesul Romaniei sa pice acest test", a spus Gordon.

Philip Gordon, asistent al secretarului de stat american Hillary Clinton, a venit la Bucuresti, pentru a discuta despre ingrigorarea SUA legata de recentele actiuni ale Guvernului roman care ameninta echilibrul puterilor in stat si care slabesc independenta institutiilor. El s-a intalnit, luni, cu presedintele suspendat, Traian Basescu, presedintele interimar, Crin Antonescu, si cu premierul Victor Ponta.